24. dubna 2008

O všeličemž

Jistě jste slyšeli nebo četli pojem – naučná stezka. Je to turistická trasa, seznamující se zajímavými oblastmi a místy tak, že na řadě míst takové stezky jsou umístěny tabule s textem a obrázky, vysvětlující s čím se na daném místě v přírodě můžete setkat.V našem okolí jsou čtyři naučné stezky:

Mokřady na Brazilce – nás seznámí s mokřady a rašeliništi na svahu od Dolní Světlé (podél známé panelové cesty k hranicím). Stezka má délku asi 700 m a jsou na ní 4 informační tabule. Obrázek je převzatý z české Wikipedie.

Údolím Milířky – je okružní stezka, dlouhá 4,5 km u Dolního Podluží, kde můžeme vidět pozůstatky středověké důlní činnosti (hlavně dolování stříbrné rudy). Na stezce je 7 tabulí. Kromě zbytků důlních šachet se seznámíme i s tzv. Lužickým zlomem, který se táhne od Drážďan přes Lužické hory k Turnovu. Jde o tektonickou poruchu - rozhraní mezi žulovou a pískovcovou deskou české křídové pánve.

Okolím Studence – je nejdelší stezka, dlouhá 23 km, která začíná i končí u železniční stanice Mlýny (u Kytlice na trati Děčín – Česká Lípa). Stezka seznamuje poutníky s bučinovými porosty, kamennými čedičovými varhany, pískovcovými skalami i pěknými výhledy do Lužických hor.

Nejnovější je Lesnická naučná stezka na svahu kopce Sokol nad Petrovicemi. Otevřena byla letos 18. dubna, měří 2 km a má 5 informačních tabulí. Věnována je lesnímu hospodářství a jedno zastavení připomíná 130. výročí zavraždění zdejšího lesníka pytlákem.

A něco na jinou notečku – chalupáři jsou opatrní lidé, protože mají důvody - k řadě vykradení chalup již došlo. A tak není divu, že se rychle domluví nad podezřelými událostmi. Nedávno obcházel chalupy jak v Naději tak v Trávníku mladý muž, který všude vykládal, že má na silnici do Cvikova auto, kterému došel benzin a žebronil aspoň o litr s tím, že jako zástavu ponechá autorádio, které držel v ruce. Když si spočítáme, že za dobu, kterou věnoval obcházení chalup, by se dostal i do Cvikova k benzinové pumpě, je zřejmé, že celou příhodu bereme jako podezřelou. Jiný podivný případ je, když po polní cestě kolem trávnických chalup projede kolem půlnoci cizí auto s žebříkem na střeše a někam zmizí.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]