13. dubna 2008

Větší zvěř v Lužických horách

Je míněna skutečně zvěř, nikoliv lidská sběř, která občas ničí naše lesy. Sem patří i čtyřkolky, jejichž burácení vyplaší zvěř na kilometry daleko. O bezohledném stahování dřeva, kdy se vytváří hluboké rýhy v lesním podrostu, kudy rychle mizí dešťová voda, jsem již také psal.

O malých ptáčcích jsem psal před časem ve článku o krmení ptáčků v zimě. Z ptáků, kteří se krmí sami, se můžeme zmínit o jestřábu lesním. Jeden pár hnízdí již několik let na okraji lesa nad horní částí vesnice Trávník a pravidelně zde vyvádějí i mladé. Jejich „giáá“ je daleko slyšitelné. Z větších ptáků jsou k vidění straky a sojky. Péči o stromy se věnují strakapůdi (datel je vzácnější). Za letních večerů jsou hojní netopýři (ochránci přírody pravidelně v září organizují večerní pozorování netopýrů u Ledové jeskyně na svahu Suchého vrchu).

Ze savců je možno v lesích pozorovat lišky, srnčí a jelení. Lišky se vyskytují kolem Milštejnu. Srnčí se dá pozorovat v létě k ránu i v těsné blízkosti lidských obydlí – viz obrázek. Často používají své pravidelné cesty, kdy opatrně procházejí i neoplocenými zahradami. Jelení zvěř se zdržuje hlouběji v lesích – často je možno shlédnout jeleny a laně v lesích kolem Luže a Pěnkavčího vrchu. Říká se, že v Lužických horách jsou i stádečka muflonů, ale na vlastní oči jsem muflony viděl u Křížové skály nad Nadějí naposledy snad před 20 lety. Mokřiny v lesích jsou rozryté od divokých prasat, ale musím přiznat, že jsem nikdy ve zdejší přírodě divoké prase nezahlédl. Na okrajích lesů se zdržují jezevci. Jimi vyryté důlky v zemi (důsledek pátrání po tučných larvách či velkých broucích) jsou časté i v trávnických zahradách. Rovněž jsme v Trávníku zahlédli kuny a letos i opakovaně hranostaje – viz druhý (převzatý) obrázek.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]