25. května 2008

Skalní náhon v Antonínově údolí

Ve článku na tomto blogu z 27. června 2007 jsem zmiňoval staré náhony do mlýnů a pil, které byly někdy v 19. století vytesány do skal.

Podívali jsme se do náhonu, který byl tehdy zmíněn jako čtvrtý – z dávno zrušeného rybníka po levé straně silnice mezi Trávníkem a Mařenicemi odbočoval krátkou stokou, která ústí před silnicí do chodby, vytesané ve skalách.

Před 40 lety jsme si troufli prolézt náhon celý (včetně úseku pod silnicí, kde se muselo lézt po čtyřech). Dnes jsme do náhonu vlezli prvním vstupem (skalním oknem) za silnicí. Nejprve se kvůli nízkému stropu musí postupovat v podřepu. Za třetím oknem (do náhonu vedou celkem čtyři okna) – došlo zřejmě při kácení stromů na stráni nad náhonem k provalení stropu, ale i tento kousek je průchozí. Dále se strop zvyšuje a průchod je celkem snadný – viz první obrázek. Náhon pak vychází ze skal ven u bývalého mlýna, ze kterého kromě základů a jednoho skalního sklípku již nezbylo nic.

Tento sklípek obýval před několika málo lety jeden místní bezdomovec, který ho docela slušně zařídil. Dnes ovšem ruce vandala místo úplně zničily – viz druhý obrázek. Místo prý patří MÚ v Mařenicích a zasloužilo by si úklid. Přes upozornění ze strany CHKO se ovšem nic neděje.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]