2. června 2008

Rybníky Lužických hor

V příspěvku z 2. března 2008 jsem psal o vodních tocích našeho kraje. Padla tam i zmínka o rybnících a nádržích.

Na východě území na Ploučnici leží Hamerský rybník (50 ha u Hamru na Jezeře – natáčel se zde film Dovolená s Andělem) a Horecký rybník (75 ha), spíše tedy přehrada. Obě vodní plochy jsou nyní obnovené po devastaci po r. 1984, kdy hrozil průsak do uranového dolu. Hamerský rybník je napájen umělou struhou s pěkným vodopádem. Horecký rybník (viz obrázek) je využíván rekreačně. U silnice do Stráže pod Ralskem je bývalý Sedlišťský rybník, který byl přebudován na odkaliště úpravny uranové rudy.

Dále je nutno zmínit zatopený lom Kristýna u Hrádku nad Nisou (14 ha, hojně navštěvované rekreační místo).

Na Panenském potoce, protékajícím Jablonným v Podještědí leží několik menších rybníků, z nichž lze jmenovitě uvést Pivovarský rybník pod hradem Lemberkem a Markvartický blíže k Jablonnému, u kterého leží gloriet s tzv. Zdislavinou studánkou (viz druhý obrázek).

Kdo by měl zájem o rybník, má možnost. Přímo na okraji Jablonného leží nově opravený rybník o rozloze přes 7 ha, který je na prodej za pár miliónů korun!

O přehradě (tzv. Nadějské) na Hamerském potoce jsem psal 27.června 2007. Dále po proudu leží u Kunratic dva bohatě zarybněné rybníky o celkové rozloze 14 ha (v soukromém vlastnictví, rybaření za úplatu (pstruzi, štiky, kapři,…).

Ve Cvikově je kolem Boberského potoka několik menších rybníků (Veselák, Třeťák a dnes již neexistující Hoffmanův, kde bylo před válkou místní koupaliště). U Kunratic pod Dutým kamenem leží Kunratický (někdy nazývaný i Cvikovský) rybník s plochou 9 ha.

Na Dobranovském potoce leží u Sloupu Radvanecký rybník (9 ha), kde je dobře vybavený kemp s přírodní pláží. Na severním břehu, zarostlém rákosím, přechází tento rybník do rašeliniště.

Do Dobranovského potoka se vlévá i výtok Pivovarského rybníka u Pihelu.

Na západě Lužických hor je krásný lesní rybník – Hraniční – u Kytlice. U Horní Chřibské jsou Malý a Velký Jedlovský rybník.

Kdo by se chtěl dozvědět o vodních tocích, rybnících a nádržích Libereckého kraje více odborných dat, nalezne je na webové adrese:

http://maps.kraj-lbc.cz/mapserv/dpp_dokumenty/hydrologie.htm


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]