22. července 2008

Jeskyně v našem okolí

Nejznámější je samozřejmě ledová jeskyně na severním svahu Suchého vrchu. Jeskyně je chráněné jako přírodní památka. Před rokem 1980 byla jeskyně veřejně přístupná, což vedlo k jejímu poškozování. Proto je nyní uzavřena mříží a pro veřejnost je do ní přístup jen jednou za rok, obvykle při akci Noc netopýrů, pořádané CHKO Lužické hory. Jeskyně je vlastně pouze prostorem v mohutném suťovém poli, které se občas sesune. Dno jeskyně je asi 6 m pod úrovní vstupu a délka je asi 30 m. Z par a z prosakující vody se v jeskyni tvoří led, který před lety vydržel i celý rok. Dnes vytvořený led, vzhledem k úbytku lesního porostu nad jeskyní, v letních měsících roztává. Málokdo ví, že několik metrů západně od ledové jeskyně je druhá malá jeskyňka.

Další jeskyně jsou pod hradem Milštejn. Přímo v suti za skalní branou je jeskyně, dlouhá asi 14 m. Jeskyně, nazývaná Kovárna, je na východním svahu Milštejna. Celkové délka jeskyně je asi 45 m, část – chráněná uzamykatelnou mříží, slouží jako zimoviště netopýrů. V přilehlém nižším hřbítku je malá jeskyně (Nová Kovárna), složená ze 3 komor, kde lze při stěně vidět nedokončený mlýnský kámen.

Známá je jeskyně Vinný sklep (vyznačeno i na turistických mapách) na svahu kopce Kobyla. Začíná pod širokým převisem a je dlouhá asi 7 m.

Jeskyně je i na jihozápadním svahu Trávnického vrchu. Je to puklinová jeskyně o délce asi 10 m a výšce skoro 5 m.

Kdo by měl zájem o více podrobností nebo o jeskyně v širším okolí, měl by si opatřit knihu autorů Brzák, Fabiánek, Havránek Podzemí Šluknovska a Lužických hor, která vyšla v loňském roce. V knize (obsahuje i plány a fotografie popisovaných jeskyní) jsou popsány i ve skalách vytesané náhony bývalých mlýnů, o kterých jsem se zmiňoval v příspěvcích z 27.6.2007 a 25.5.2008.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]