16. července 2008

Kaple na Mařenické Kalvárii

Málokdo zná tuto kapli – dnes již ruinu. Před více než 40 lety jsme se s kamarádem Jiřím rozhlíželi z vrcholu Milštejnu a na kopečku na Mařenicemi jsme zahlédli jakousi stavbu. Protože jsme o ničem takovém neslyšeli, vydali jsme se zjistit o co jde. Na malém kopečku (nad bývalou hospodou „U plukovnice“) jsme našli zchátralou kapličku hodně již zakrytou lesním porostem. Tehdy ještě v podstatě stále celá i když s propadlou střechou. Dnes z ní zbývá jen jedna stěna a přístupové schody. Jak poutní kaple kdysi vypadala - viz první obrázek.

Podle pramenů byla postavena někdy kolem r. 1750 a v r. 1865 renovována. Ke kapli vedlo schodiště s řadou soch a chodívaly sem procesí.

Na web stránkách http://www.luzicke-hory.cz/mista/index.php se můžeme dozvědět více.

Dobrou informací je, že MÚ Mařenice nedávno vypsal soutěž na obnovu kaple – obnova by měla proběhnout v l. 2008 – 2009 a na obnovu byla stanovena orientační cena cca 1,5 mil. Kč (zčásti se jedná o dotaci z fondu EU).

Na Fakultě architektury ČVUT zpracoval v uplynulém školním roce zajímavý projekt rekonstrukce této kaple posluchač Marek Pavlas (viz obrázek dnešního a projektovaného stavu).


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]