29. července 2008

Výlet bez hospody?

To zvláště pro pány dohromady nejde.

Pokusíme si udělat rekapitulaci okolních hospod, aby bylo možno si plánovat výlety. Pochody z dob mládí, kdy se na hospodský okruh vycházelo z nádražní restaurace v Jedlové, jsou již minulostí, takže se soustředím jen na hospody a restaurace v bližším okolí Trávníka a Naděje.

V Trávníku je nadále v provozu penzión U Naděje, kde se čepuje budějovické pivo. Penzión Zámeček má nyní stravování jen pro své smluvní hosty. Původní restaurace u silnice Cvikov – Mařenice (kde bývaly i taneční zábavy) byla před lety změněna na provozovnu družstva INVA, před asi 10 – 12 lety zde byla zřízena malá sklárna na průmyslové sklo pro automobily. Nyní byla zrušena a objekt je volný.

V Naději bývaly až 3 hospůdky, ale asi naposledy před válkou. Kde je jim konec!

To samé platí pro Hamr, tamní restauraci známe jen z historických fotografií. Mnoho hospod zaniklo i u hranic v Horní a Dolní Světlé (Brazilka, Franz Josef Höhe, Jánské kameny či restaurace na Krkavčích kamenech) nebo na zeleném vrchu u Cvikova (Schillerova vyhlídka, Švýcárna).

Restauračními velmocemi jsou ovšem další obce směrem k německým hranicím. Je to i díky německé turistice, kdy je pro Němce i při současné stoupající hodnotě naší koruny výhodné se stravovat a popíjet u nás.

V Mařenicích jsou restaurace tři – Hasky (zde je atrakcí to, že ani dvě židle v lokále nejsou stejné), dále Břicháčkovic ubytovací hostinec U tří lip (Plzeň, Gambrinus, Kozel) a U Goga (na tuto restauraci se doptáte i jako na Budvarku nebo na restauraci U mačety).

Na křižovatce silnic, kde odbočuje silnice do Krompachu, bývala restaurace, kde se ještě v šedesátých letech pořádaly taneční zábavy. Také tato restaurace už desítky let neexistuje.

V Krompachu je restaurace u otočky autobusů a dále restaurace Na Vyhlídce (u cesty přes les do Dolní Světlé).

V Dolní Světlé je především tzv. Stará hospoda (kdysi hotel Schäffer), dále pensión Světlá (známý též podle majitele jako Dvořákův penzión) a restaurace Na celnici (podle bývalých majitelů známý jako U Jirky a Nataši).

Kdysi byla velká restaurace na Krkavčích kamenech (přímo u hranic po cestě z Dolní Světlé - viz obrázek).

V Horní Světlé a v její součásti - osadě Myslivny - je též několik restaurací, vzniklých až v nedávné době z bývalých podnikových rekreačních středisek, např. penzión Lužánek. U velkého parkoviště u osady Myslivny (výchozí bod pro výstup na Luž) je velká chata Luž s restaurací a útulná Horácká bouda.

V Heřmanicích je to především Ranč Malevil, kde kromě velké restaurace je i pizzerie a další restaurace, zařízená v africkém stylu (viz druhý obrázek) s využitím výdobytků z afrických cest majitele ranče. Dále je v Heřmanicích Česká hospoda (restaurace čepuje Plzeň a Gambrinus) s halou na bowling. V poslední době k České hospodě přibyla i dependence s 28 pokoji na dolním konci Heřmanic. V Heřmanicích jsou i další dvě menší hospůdky.
Za zmínku stojí i penzión Pod Milštejnem, který je v Rousínově. Čepuje se zde Budvar (a mívali i Svijany)


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]