2. srpna 2008

Mařenický kostel

Nedávno jsem na blogu upozorňoval na záměr obnovit dnes již málo známou poutní kapli nad Mařenicemi.

Dnes, díky záznamům a fotografiím pana Loštického, pamětníka z Naděje, a s použitím materiálů, nalezených na internetu, bych popsal osudy mařenického kostela sv. Máří Magdaleny.

Kostel byl postavem v l. 1714 – 1720 na místě starší kaple. První mše se zde údajně konala 5.5.1720, ambity s křížovou cestou byly přebudovány v r. 1807. V r. 1811 vznikl oltářní obraz sv. M. Magdaleny jako kopie Rubensova obrazu. V r. 1884 dostal kostel nové varhany (ty byly přebudovány v r. 1941 – byl to výrobek známé varhanářské firmy z Krnova).

Po válce zájem o kostel ochaboval. Poslední mše se konala v r. 1961 a pak tehdejší cvikovský farář odevzdal kostel do rukou MNV a do rukou Božích. MNV věc vyřešilo nerespektovanou cedulkou na dveřích se zákazem vstupu.

Kostel totálně chátral, omladina jej ničila (ostatně ruku na srdce – neúctu ke kapličkám v našem okolí prokazovali i mnozí dnešní šedesátníci – „hraním“ na varhánky, pitvořením se s kostelními prapory a standartami – jo, jo hříchy nezralého mládí). Jak zničený kostel byl, dokladují fotografie.

V r. 1975 se nakrátko usadil v Mařenicích Pavel Zajíček, člen známých Plastic People of Universe. Ten se svými kamarády občas používal poničený kostel k hudebním produkcím. V březnu 1976 byl i s kamarády zatčen v místní hospodě (dnes Husky).

V r. 1989 byl kostel navržen k demolici. Tehdy student Karlovy University p. Jemný uspořádal po českých farnostech sbírku na záchranu kostela. Podařilo se nashromáždit částku 300 tisíc Kčs a při využití nepřílišného dohledu úřadů se namísto zajišťovacích prací na zabezpečení zříceniny podařilo realizovat základní opravu. Po listopadu 1989 již šlo vše snáze a kostel byl znovu vysvěcen 27.7.1991.

V l. 1996 – 1997 proběhla renovace interiéru (moderní architektonické řešení) a byla obnovena i křížová cesta v ambitech (rovněž moderně oproti původnímu řešení).

Kostel je sice církví provozován, ale pozornost veřejnosti je spíše než náboženskými motivy přitahována provozovanou hudbou při různých příležitostech (vánoce, poutě). V kostele je i pamětní německá deska, na které ovšem jsou údajně uvedena i jména místních předválečných nacistů.

Dnešní stav je na posledních dvou obrázcích.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]