20. srpna 2008

Sousedi hrají golf

To, že v Heřmanicích je golfové hřiště, se odráží i mezi našimi chalupáři. Asi bychom aktivní hráče z Trávníka a Naděje spočítali na prstech jedné, možná dvou rukou, ale zájem je tady.

U většiny z nás je golf zafixován jako sport pro top deset tisíc, ale jeho popularita dnes velice rychle roste.

Řekněme si nejdříve něco o golfu a pak o našem nejbližším golfovém hřišti na Malevilu.

Obvykle se tvrdí, že s golfem začali ve Skotsku již v 15. století. Cílem je dostat golfový míček z odpaliště (tee area) do jamky nejmenším počtem úderů golfových holí. Hřiště mají obvykle 9 nebo 18 jamek, ale i v ČR jsou již hřiště 36 jamková (např. Konopiště). Prostor od odpaliště k jamce se nazývá fairway, prostor kolem jamky je jamkoviště (green). Každé hřiště má stanovený par – tj. počet ran na zdolání celkového počtu jamek. Než hráč může soutěžit musí složit zkoušky (prokázat, že na hřišti „není nebezpečný“). Aktivní hráč, registrovaný v golfovém svazu, má stanovený svůj handicap – je to průměrný počet ran nad par hřiště, které potřebuje ke zdolání všech jamek. Pravidla jsou samozřejmě rozsáhlá (i co do oblékání), ale pro první informaci postačí to, co bylo uvedeno. Běžte se na Malevil podívat, ale pokud do vaší blízkosti přiletí golfový míček a za ním přibíhá upocený hráč, nesnažte se mu ho zpod křoví podávat, jak se to před časem pokusila moje manželka.

Na Malevilu je 18 jamkové hřiště. Kromě toho tam mají i tzv. driving range (velkou louku k procvičování odpalů - viz obrázek - z automatu si nafasujete košík míčků a cvičíte – míčky večer z range zaměstnanci posbírají) a putting green (pro cvičení jak míček dokutálet do jamky).

Hráči jsou členy tzv. Royal Golf Club Malevil. Člen platí vstupní poplatek a roční příspěvky (fee). Další poplatek (green fee) je za hru. Senioři mají slevy a v letní sezóně bylo zavedené pravidlo, že ve všední den neplatilo za hru prvních dvacet příchozích nic a další platili za hru na 18 jamek jen 200 Kč. Je zde možno si vypůjčit i vybavení (hole, míčky).

Každou středu odpoledne je na Malevilu pro děti od 17 do 19 hodin Golfová akademie a to zdarma! Dětem je zapůjčeno vybavení a pod dohledem se učí hrát. Několik dětí z Trávníka a Naděje již na tyto akademie pravidelně s rodiči či prarodiči jezdí a pravděpodobně je to časem přivede do tábora golfistů.

Nejbližší další golfová hřiště máme u Liberce (Ypsilon Golf Fojtka, Golf klub Ještěd a d.).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]