10. srpna 2008

Turistické stezky

Se značením turistických stezek se v Čechách začalo už v 19. století. Před válkou i nyní turistické značení udržuje Klub českých turistů. V r. 2005 bylo v ČR vyznačeno 40 157 km turistických cest. Cesty jsou značeny pásovými značkami, složenými ze 3 pruhů (horní a spodní bílé, prostřední barevný). Barvy jsou podle významu cest: červená (nejdůležitější, obvykle dálková), modrá (významnější), zelená (místního významu) a žlutá (spojovací). V místech odbočení se značka doplňuje šipkou.

Jsou i značky speciální, které vyznačují odbočky k bodu rozhledu nebo zřícenině, jeskyni a p. Tak jsou značeny i naučné stezky tzv. okruhovou značkou. Značení je na významných rozcestích doplněno tabulkami, které označují cíl a vzdálenost k němu. Jen pro zajímavost doplním, že stejné značení se používá i na Slovensku, ale místo údaje o km se tam uvádí doba pro dosažení cíle. Poškozování značek je stíháno podle přestupkového zákona (č. 200/1990 Sb).

V poslední době ovšem pěších turistů ubývá ve prospěch kolařů. Ti mají ovšem značení jiné. Problémem je tedy udržování turistického značení. Značkaři konají svou práci dobrovolně a hrazen je pouze materiál a cestovní náklady. Ročně vydá KČT asi 7 mil. Kč na údržbu turistického značení. Na pozemcích ve státním vlastnictví je značení chráněno, s privatizací pozemků a lesů dochází i k tomu, že soukromý vlastník značení turistické stezky odmítá.

Na obrázcích je základní značka a praktický příklad značení rozcestí – včetně značky pro naučnou stezku.

A nyní něco potěšitelnějšího:

Město Cvikov připravilo v současné době novou turistickou trasu a sice okružní cestu kolem Zeleného vrchu. Bude vycházet z náměstí, povede kolem autobazaru k bývalému pivovaru, odtud vlevo k rozcestí u lesního divadla, pak nad Drnovcem po svahu Zeleného vrchu kolem zbytků výletní restaurace Švýcárna, ke Schillerově vyhlídce a zpět po severozápadním svahu Zeleného vrchu do Cvikova. Značena bude žlutým a bílým trojúhelníkem.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]