1. září 2008

Luž

Nejvyšší hora (793 m n.m.) v naší oblasti je samozřejmě každému známa a její dějiny jsou podrobně popsány na známých web stránkách www.luzicke-hory.cz .

Takže jen základní fakta a možná některé nové informace. Hora je nejvyšším vrcholem v Německu východně od Labe a směrem na sever jsou vyšší vrcholy ve Švédsku až za polárním kruhem. To využívali před lety radioamatéři z Prahy, kteří pracovali z Luže při tzv. Polních dnech (to byly závody o největší počet spojení a na největší vzdálenost na velmi krátkých vlnách během 24 hodin o prvním červencovém víkendu). Soutěž trvá dodnes, ale za moderních podmínek než před 30 lety, kdy se veškeré zařízení včetně akumulátorů a složených směrových antén muselo na kopec vynést na zádech po serpentinové cestě od parkoviště u chaty Luž. Z německé strany z Waltersdorfu je přístupová cesta širší a dovolila by příjezd i terénním autem.

Výhodná poloha a výška Luže je dodnes využívána (viz německá anténní farma na obrázku).

Od r. 1892 stála na vrcholu restaurace, kterou postavil místní občan „papá Weiker“. Restaurace stála přesně na hranici mezi Rakouskem a Saskem. Hranice vedla i přímo restaurací – na rakouské straně se podle německých kronik točilo cvikovské pivo, na saské žitavské pivo. Obrázek restaurace v době rozkvětu je na příloze.

Restaurace vyhořela někdy v r. 1946 (většinou se uvádí 8. leden) a již nikdy nebyla obnovena. Základy jsou dodnes viditelné. V bývalém sklepě fungoval po řadu let německý bufet.

Původní restaurace měla i vyhlídkovou věž – kruhový výhled v době, kdy zalesnění Lužických hor bylo významně menší než v současnosti, musel být vynikající.

I dnes je výhled krásný, ovšem směrem na východ už stromy na svahu výhled cloní. Na vyhlídkové plošině jsou umístěny dvě desky s vyrytými azimuty na různé viditelné body (viz obrázek). Za dobrého počasí jsou viditelné - počínaje severem - blízké kopce v Lužici, elektrárny na německo-polském pomezí, Krkonoše, Jizerské hory, Ještěd, Ralsko, Bezdězy, kopce Českého Středohoří a Krušných hor a samozřejmě všechny kopce české části Lužických hor.

Na německé straně je umístěna webová kamera, jejíž periodické záběry si můžete prohlédnout na http://www.zittauer-gebirge-cam.de/.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]