30. září 2008

Vyhlídkové body v našem okolí

O vyhlídce z Luže a Hvozdu jsem už psal. Ale v Lužických horách je krásných vyhlídek víc. Nejprve tedy přehled rozhleden:

Dymník u Rumburku – 516 m n.m. – zděná rozhledna vysoká 15 m, zrenovovaná v r. 1995. Rozhledna (s restaurací) je přímo přístupná autem.

Jedlová – 774 m n.m. – kamenná rozhledna vysoká 23 m, opravená v r. 1993. Přístup z Jiřetína.

Studenec u České Kamenice – 736 m n.m. – železná rozhledna 16 m vysoká, zchátralá, jedná se o obnovu, výstup velmi rizikový.

Hrádek nad Varnsdorfem – 429 m, zámeček s vyhlídkovou věží o výšce 29 m, věž obnovená a zpřístupněná v r. 2003.

Vlčí Hora u Krásné Lípy – 581 m n.m. – 16 m vysoká zděná rozhledna, obnovená v r. 1999.

Tanečnice nad Mikulášovicemi – 598 m n.m., kamenná rozhledna vysoká 26 m (nejsevernější rozhledna v ČR), původní název Bismarckova, otevřená v r. 1905.

Podrobné informace o všech našich rozhlednách najdete na web stránce

http://www.rozhlednyunas.cz/home/ .

Rozhledny v přilehlé části Německa:

Hochwald (na severním vrcholu - zmíněná ve článku o Hvozdu) – 744 m n.m., 25 m vysoká.

Czorneboh u Cunewaldu – 556 m n.m., horská chata s kamennou vyhlídkovou věží.

Bieleboh u Cunewaldu – 500 m n.m., horská chata se zděnou vyhlídkovou věží.

Löbauer Berg u Löbau – 448 m n.m., 28 m vysoká historická litinová rozhledna (viz obrázek).

Weifberg – 478 m n.m., 37 m vysoká dřevěná rozhledna, vybudovaná v r. 2000. Blízko hranic u Mikulášovic.

Kottmar u Eibau - 583 m n.m., zděná rozhledna. Na úpatí kopce pramení řeka Spréva.

Zvláště nyní, kdy můžeme do Německa bez omezení jen na občanku, se při cestě za výhodnými nákupy můžeme zastavit i na některé z vyhlídek.

Vyhlídky z hor, kopců a hradů:

Klíč nad Novým Borem – 759 m n.m. O vyhlídce z holého vrcholu Klíče se tvrdí, že je v našem okolí vůbec nejkrásnější (a při troše štěstí můžeme na jihozápadním skalnatém svahu zahlédnout i stádo kamzíků). Přístup je po červené značce od Svoru.

Ještěd nad Libercem – 1012 m n.m. si ponechám na samostatné povídání někdy v budoucnu.

Bezděz u Bělé p/B– 604 m n.m., výborná vyhlídka z hlavní věže hradu, vysoké 34 m. Oba bezdězské kopce vidíme z mnoha vyhlídek kolem nás, takže podle rozhlednového zákona můžeme z Bezdězu výborně vidět Lužické hory. Hrad samotný je názornou ukázkou klasického středověkého hradu na ideálním místě. Na obrázku je nádvoří s velkou věží.

Ralsko u Mimoně – 696 m n.m., od zříceniny hradu je výborná vyhlídka (výstup je ovšem dost náročný). Místo bylo jako letecká hláska střední skupiny sovětských okupačních vojsk po dvacet let nepřístupné.

Tolštejn u Jiřetína – 670 m n.m., zřícenina s vyhlídkou. Centrum tzv. „Tolštejnského panství“ – turistické akce zvláště atraktivní pro mládež.

Děvín nad Hamrem n/J – 421 m n.m., rozsáhlá zřícenina v Ralské hornatině.

Stohánek u Stráže p/Ralskem – 397 m n.m. Zbytky skalního hradu, přístupné až nyní (rovněž jako Ralsko byl ve vojenském prostoru).

Popova skála u Dolního Sedla – 565 m n.m. Pískovcová skála, vystupující nad lesní porost, přístup po kamenných a kovových schodech.

Křížová hora nad Jiřetínem – 563 m n.m. Poutní místo s mohutnou křížovou cestou (výhled ze dvou míst - na sever a na jih směrem k Jedlové).

Slavíček u Sloupu – 536 m n.m. Rozsáhlý kopec mezi Sloupem a Svojkovem s několika vyhlídkami na severní straně (tzv. Sloupské skály).

Milštejn u Naděje – 562 m n.m. Výhled ze skalní věže – kdysi byla přístupná po žebříku, dnes jde o mírně obtížný výstup po skalních výstupcích a římsách. Traduje se, že z původní hradní věže (zbourána v r. 1793) bylo za dobrých podmínek vidět i pražské kopce.

Suchý vrch u Naděje – 641 m n.m. Lesnatý masiv nad lesní přehradou (na severním svahu je známá Ledová jeskyně). Výhled na sever směrem k Luži je možný jen mezi stromy na několika místech plochého vrcholu a to jen na jaře, dokud jsou stromy bez listí.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]