22. září 2008

Vzpomínka na hraničáře

V sobotu 20. září se u pomníku na hranicích se SRN v Dolní Světlé konala vzpomínková akce na události roku 1938. Před 70 lety byla naše republika donucena vydat naše pohraničí hitlerovskému Německu. Současně je to právě 5 let, co byl tento pomník, připomínající roli obránců našich hranic v r. 1938, odhalen.
Shromáždění organizovala pobočka Čs. Obce legionářské z Mladé Boleslavi, která zajistila i čestnou stráž v historických uniformách (viz obrázek). Akce se zúčastnilo několik desítek osob jak z politického života (např. hejtman Libereckého kraje Skokan, rebelantský poslanec ODS Raninec a d.) tak evidentně podle věku i někteří pamětníci a občané či chalupáři z místních obcí.
Shromáždění začalo hlášením jmen členů Stráže obrany státu, padlých v r. 1938 ve srážkách s henleinovci a ordnery. Následovalo kladení věnců, přečtení vzpomínek asi posledního přímého účastníka bojů na Dolní Světlé Jana Rajchrta, který bohužel nedávno zemřel, a proslovy oficiálních účastníků. Souběžně probíhala v České hospodě v Heřmanicích výstavka o tehdejší obraně hranic v Lužických horách.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]