8. ledna 2009

Film Jitky Němcové

Režisérka Jitka Němcová (manželka filmové legendy Otakara Vávry) vloni v létě natáčela v Mařenicích televizní film Setkání v Praze. Hostit celý filmový štáb byla pro Mařenice jistě atrakce a o natáčení se v té době mluvilo včetně toho, že si na jídlo oblíbili Břicháčkovic hospůdku.

V neděli 4.ledna jsme mohli na ČT1 vidět výsledek. Šlo o filmovou detektivku podle knihy manželů Škvoreckých s podtextem konfrontace českých emigrantů při jejich návštěvě v Praze se současností (film se odehrává v r. 1997). Filmem prochází motiv vraždy mučitele politických vězňů v padesátých letech. Hudbu k filmu napsal známý jazzman Laco Deczi a ve filmu jako hudební vložka vystupuje dívčí saxofonový orchestr. Obsazení je špicovní (Menzel, Landovský, Janžurová, Liška, Tříska ad.), ovšem kritika film příliš nevelebila (děj se posunuje hlavně mluvením).

Mařenice vstupují do děje při vyšetřování jako místo, kde zmíněný zavražděný bachař ještě jako Revoluční gardista v pětačtyřicátém zavraždil několik německých zajatců. Ve filmu jsme viděli mařenický kostel a ve vedlejší roli si zde zahrál i nám všem známý mařenický varhaník a bývalý pošťák Svoboda.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]