26. února 2009

Antonínovo údolí

Od přehrady k Mařeničkám vede Antonínovo údolí. Jmenuje podle skalní kapličky, zasvěcené sv. Antonínovi Paduánskému, u mostu na cestě k domu s pečovatelskou službou pro mentálně postižené ženy.

Podíváme-li se do životopisů svatých, dozvíme se, že sv. Antonín Paduánský žil ve 13. století a byl ve svých kázáních tak výmluvný, že i ryby vystrkovaly hlavičky z vody a poslouchaly ho nebo že po jeho kázáních se zhýralci napravovali. U jeho hrobu v Padově se údajně stalo mnoho zázraků.

Ze zmíněných životopisů ale zjistíme, že existoval i druhý sv. Antonín, řečený Veliký. Ten žil ve 4. století v Egyptě jako poustevník, který prožíval mnohá pokušení. Tato pokušení se později stala i motivem různých fantastických vyobrazení. Církevní výklad popírá, že by se jednalo o halucinace z hladu.

Ovšem nedávno jsme u mezníku s obrázkem sv. Antonína (viz článek z 28. prosince 2008) zaznamenali vidění ne z hladu, ale ze žízně. Našemu kamarádovi Tondovi se zjevila lepá servírka s orosenými půllitry – vypadalo to asi takto <<<<


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]