10. února 2009

GEOCACHING

(čti džiokešing, ale spíše se u nás domluvíte na geokešing)

je turistická, navigační a vlastně i internetová hra pro všechny majitele navigačních zařízení GPS, která dnes spojuje tisíce lidí po celém světě. Spočívá v tom, že někdo na určité místo ukryje schránku (většinou malý plastikový kontejner nebo zavařovací sklenice s různým obsahem) a zakryje ji třeba kamením. Této schránce se v angličtině říká cache, čtěte „keš“. Na internetu zveřejní její souřadnice a různé doplňující informace, naznačující způsob ukrytí. Ostatní účastnící této hry potom tuto schránku pomocí navigačních přístrojů hledají. Při nalezení se zapíší do sešitku ve schránce, případně si vyberou něco z obsahu a výměnou do keše vloží něco svého (fotku, minci,...). Po návratu domů svůj zdar ohlásí na speciální internetové stránce. Tato zábava funguje díky přesnosti dnešních GPS systémů a internetové výměně informací o nově založených skrýších mezi účastníky hry. Ti pak mohou se znalostí délkových a šířkových zeměpisných souřadnic skrýše vyrazit na lov. Není to však tak jednoduché, jak se zdá. V lese snadno ztratíte signál GPS a když už naleznete zadaný bod, je na místě tolik kamenů, že i když tušíte, že keška je pod kamenem, jen nesnadno určíte pod kterým ... .

Více o tomto sportu dozvíte na http://wiki.geocaching.cz/wiki/Hlavní_strana

Pokud se s geokešingem trochu více seznámíte, můžete v okolí vyhledat řadu skrýší. Znamená to si navigaci GPS přepnout z mapy na odečet zeměpisných souřadnic a najít si na internetu údaj o umístění kešek. K popisu skrýší v našem okolí se dostanete tak, že na internetu otevřete stránku (na které jsou keše celosvětově evidované):

http://www.geocaching.com/seek/nearest.aspx

A v ní si zadáte vyhledávání All geocaches By coordinate a do okének zadáte přibližné zeměpisné souřadnice pro Trávník:

N 50° 48.000´ E 014° 39.000´ (bohužel tato komunikace musí probíhat v angličtině). Následně se vám otevře seznam několika desítek kešek v našem okolí. Jen pro informaci – kešky jsou například: Na Křížku (nad Nadějí), u Ledové jeskyně, na Zeleném vrchu, u Milštejnu, u kamenné kapličky za Drnovcem, u katakomb v Antonínově údolí a na řadě dalších míst na Cvikovsku.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]