1. května 2009

Daň z nemovitostí

Letos budeme poprvé platit nově daň z nemovitostí. Daň se obecně skládá z daně z budov a z daně z pozemků.
Základem daně ze stavby nebo bytu v soukromém vlastnictví je výměra půdorysu nadzemní části stavby v m2, a to podle stavu k 1. lednu zdaňovacího období. Základní sazby daně jsou diferencovány podle účelu využití stavby. Dále se sazba upravuje podle počtu nadzemních podlaží. Základní sazba se dále upravuje korekčním koeficientem (daným zákonem) podle velikosti obce, ve které stavba je. Tento koeficient mohou obce vyhláškou zvýšit o jednu kategorii nebo snížit o 1-3 kategorie.

Od r. 2009 může obec obecně závaznou vyhláškou pro všechny nemovitosti na území celé obce stanovit jeden místní koeficient ve výši 2, 3, 4 nebo 5. Tímto koeficientem se vynásobí daňová povinnost poplatníka za jednotlivé druhy staveb, samostatných nebytových prostorů a za byty, popřípadě jejich soubory s výjimkou pozemků orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů. Pro stavby v obci Cvikov a s ní spojených územních částech je stanoven korekční koeficient 1,5 a vyhláškou č. 1/2008 byl místní koeficient stanoven na 2.

U daně z pozemků je základem daně cena půdy zjištěná vynásobením skutečné výměry pozemku v m2 (k 1. lednu zdaňovacího období) průměrnou cenou půdy na 1 m2 stanovenou v příslušné vyhlášce. Základní sazba u stavebních pozemků se opět upravuje korekčním koeficientem podle velikosti obce, kde se stavební pozemek nachází. Pro stavební pozemky rovněž platí znásobení vypočtené částky daně místním koeficientem jako u staveb.

Pokud došlo ve vlastnictví nemovitostí ke změnám, je nutno podat vždy do 31. ledna daného roku přiznání a to podle stavu k 1. lednu. Během roku se ke změnám nepřihlíží. Pokud nepřevyšuje daňová povinnost 5 tisíc Kč, je nutno ji zaplatit jednorázově do 31. května. Pokud nedošlo ke změnám, daňové přiznání se nepodává. Místně příslušný Finanční úřad (v našem případě v Novém Boru) obvykle před termínem splatnosti rozesílá složenky s uvedením vyměřené daně.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]