13. června 2009

Dnes na jinou notečku

Všichni dostáváme maily a často s více méně zábavnými přílohami. To by nebylo tak zlé, pokud nedostanete během pár dní stejnou mnohamegabytovou přílohu od různých přátel. Snadno pak dojde k zahlcení vaší mailové schránky a na třeba důležité vzkazy se už nedostane.

Mezi maily se ovšem velmi často objevují maily mystifikační. Je to obvykle zpráva, která varuje před nějakým virem, prosí o pomoc, informuje o nebezpečí, snaží se pobavit apod. Většinou obsahuje i výzvu žádající další rozeslání hoaxu mezi vaše přátele, příp. na co největší množství dalších adres. Takové maily se označují jako hoaxy. Dostal jsem jich už řadu. Běžní uživatelé hoaxům často věří a (v dobré víře) jednají podle nich (a rozesílají je dále ve snaze pomoci i ostatním), či je považují za pouhý neškodný vtip, odborníci a správci sítí často hoaxy chápou jako nebezpečný jev, kterému je nutno se bránit. Ty důvody jsou:

Obtěžování příjemců
Opakovaný příjem nesmyslných zpráv je pro mnohé uživatele nepříjemný a zahlcuje mailovou schránku.

Nebezpečné triky
Některé hoaxy poskytují falešné rady, např. jak se zbavit domnělého viru. Adresát který poslechne, může svému počítači i ublížit. Jiným trikem jsou řetězové maily – „pošli to na dalších 10 adres a budeš /nebudeš mít štěstí“. Jiné hoaxy působí na city a falešně lákají z lidí i peníze nebo alespoň slibují, že za každý další odeslaný mail nějaká korporace poskytne peníze na bohulibý účel.

Zbytečné přetížení sítí a prozrazení adres
Pokud adresát uvěří a hoax přepošle na mnoho dalších adres, běžně ponechá adresy všech příjemců v původní zprávě, kde si je mohou všichni přečíst. Tím se šíří obrovský seznam e-mailových adres mezi předem neurčité množství cizích lidí a zvyšuje se tím pravděpodobnost, že dříve či později budete dostávat nevyžádanou poštu s nabídkou falešných hodinek nebo erotických pomůcek.

Internetoví odborníci doporučují jednak si došlý mail takového druhu ověřit (nejsnáze na internetové adrese www.hoax.cz/ , kde se rychle objevuje informace o právě kolujících falešných mailech) a neposílat jej dál, ale upozornit odesilatele, že naletěl (zlomyslný pravý autor je samozřejmě bůhví kde ve světě).

Jako příklad uvádím nedávno rozesílaný obrázek o radaru ve svodidlech. Jde o experiment ze Švýcarska a s ČR nemá nic společného.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]