21. července 2009

Co je také na nebi vidět

Psal jsem tu o sledování vesmírné stanice ISS. Samozřejmě je možno sledovat i přelety dalších družic, vzhledem k mnohem menším rozměrům než ISS je jejich viditelnost mnohem slabší.

Ovšem na nebi můžeme občas vidět i zajímavé záblesky. Na rozdíl od pravidelných záblesků světelných majáků některých letadel (obvykle vidíme pohybovat se i barevná poziční světla na křídlech letadla) je takový záblesk silnější a viditelný pouze malou chvilku na určitém místě oblohy. Je to odraz slunečního světla od lesklého povrchu antén družic telefonního systému Iridium (dojde k němu ovšem jen při určité poloze slunce, družice a pozemského pozorovatele).

Co je to systém družic Iridium? Je to síť komunikačních satelitů, která poskytuje absolutní pokrytí zeměkoule telefonním spojením včetně pustin a polárních oblastí. Přesto, že telefonní přístroje (mobily) pro síť Iridium jsou velmi drahé (včetně jejich využívání), používá tuto síť skoro 300 tisíc uživatelů po celém světě. Družic v síti je celkem 66 a pohybují se v přesných rozestupech na drahách se sklonem 86,4 stupně k rovníku ve výšce asi 670 km. Přenosový kmitočet je v pásmu 1620 MHz.

Každá z družic má tři antény o velikosti běžných dveří s velmi lesklým povrchem. Protože poloha družic vůči zemskému povrchu je udržována s velkou přesností, je možné pro kterýkoliv bod na zemském povrchu vypočítat okamžik, kdy bude sluneční odraz, trvající jen pár vteřin, viditelný. Pro určení takového okamžiku záblesku je k dispozici na internetu server, ke kterému se připojíte a zadáte svoji polohu.

Server má adresu
http://www.heavens-above.com/

Nejprve je nutno si zadat místo pozorování. Je to možné kliknutím na odkaz „current observing site – select from database“. Zde se nejdříve připojíte na seznam pro Českou republiku a pak do rámečku zadáte „Travnik“. Objeví se několik Trávníků a vy si kliknutím vyberete

Travnik ? 50.800 14.650 385 m (jsou to zeměpisné souřadnice a výška nad mořem).

Tím se vrátíte na úvodní stránku serveru, ovšem nyní tam budete mít všechny časové údaje svázané s polohou Trávníku na zeměkouli. Kliknete zde na „Iridium flares next 24 hrs“ a objeví se vám tabulka, ve které najdete pro následujících 24 hodin ze které družice systému budete záblesk pozorovat a na kterém místě oblohy (výška nad obzorem a azimut).

Ať se vám pozorování daří.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]