3. srpna 2009

ChKO o nás pečuje

Správa ChKO vydala další publikaci na křídovém papíře: Lužické hory - 122 nejčastějších otázek a odpovědí. Kromě všemožných adres a kontaktů, mapky Lužických hor s vyznačenými přírodními památkami a rezervacemi obsahuje publikace odpovědi na skutečně mnoho problémů. Tři stránky jsou věnovány podmínkám pro novostavby v ChKO. Na ukázku vybírám několik otázek a zkrácených odpovědí:

Kdy se může kácet v lese?

V lese se může kácet celoročně v souladu s lesním hospodářským plánem a lesním zákonem. Každý vlastník lesa je povinen provádět přednostně nahodilou těžbu, aby nedocházelo k vývinu a šíření škodlivých organismů….

Jaký je rozdíl mezi kácením v lese a mimo les?

Ke kácení dřevin mimo les (pokud dosahují právním předpisem stanovených parametrů) vydává povolení místně příslušný obecní úřad. Kácení se obvykle povoluje v období vegetačního klidu.

Kdy nemusím žádat o povolení kácení stromu?

… Je-li stavem stromu bezprostředně ohrožen život či zdraví či hrozí újma značného rozsahu – do 15 dnů je ovšem třeba o pokácení uvědomit obecní úřad. …

K tomu pozn.: To se ovšem týká vlastníka pozemku s takovým stromem. Problémem je, když se takový vlastník chová k pokácení chová netečně nebo když by sice chtěl, ale pokácení může ohrozit veřejnou komunikaci nebo silnoproudé či sdělovací vedení.

Jak je regulován vjezd a stání motorových vozidel v ChKO?

Vjezd a stání mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená e souhlasem orgánu ochrany přírody jsou ze zákona zakázány. Není tedy možné parkovat na louce, v lese či jezdit po polních a lesních cestách. ….

Komentáře:
Dobrý den, kde se dá sehnat Vámi popisovaná brožura? Jana K.
 
Zřejmě na ChKO v Jablonném v Podještědí.
Já ji dostal od jejich pracovníka.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]