7. srpna 2009

Orientační závody

Po dvaceti letech se v Naději na začátku srpna opět konaly mezinárodní orientační závody. Protože jsem na konci padesátých let , kdy tato sportovní aktivita u nás začínala, se této disciplině rovněž věnoval, zajímalo mne, jak to v praxi vypadá dnes. Tehdy se začínalo s povinnou zátěží v ruksaku a kontroly se procházely jako turistická vycházka (na nohou pohorky). Ale už v r. 1962 se startovalo v trenýrkách a tehdejších keckách. Na kontrolách si závodník musel do startovního lístku otisknout razítka.

Dnešní závody pořádá turistický oddíl z Nového Boru a účastní se jich asi 1500 závodníků z mnoha zemí světa. Na přiložené fotografii jsou dva z Dálného Východu. Závodí se v mnoha kategoriích od dětských až po seniorské. Start a cíl prvních tří etap byl na louce za posledními domy v Naději u cesty na Milštejn. Poslední dvě etapy se běží v lesích kolem Martinova údolí. Z ubytoven v Novém Boru byli na nadějské etapy závodníci sváženi autobusy a auty na provizorní parkoviště v Antonínově údolí.

V lesích kolem Milštejna bylo rozmístěno víc než sto kontrolních bodů a každá z kategorií měla určené své kontrolní body, jejichž soupis s mapkou a s náznakem umístění bodu (kámen, strom a p.) obdržel závodník spolu s elektronickým čipem na startu. V terénu je kontrola označena oranžovobílým látkovým lampionem, který je umístěn na stojanu, kde je také štítek s kódovým číslem kontroly a elektronické zařízení pro záznam času proběhu závodníka na zmíněný čip.

Na druhé fotografii je závodní mapka. Je to poměrně malá němá mapka – bez názvů – jen s vyznačením terénu s vrstevnicemi a kontrolními body. Závodník musí projít všemi body do cíle v co nejkratším čase. Mumraj u cíle byl veliký (viz třetí foto).

Na poslední fotografii je vidět, že do cíle se dobíhá ve vysokém tempu. Závodů se zúčastnil v jedné kategorii i lyžař Lukáš Bauer, stříbrný z letošního libereckého mistrovství světa v lyžování.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]