5. října 2009

Mařenické stránky

Nedávno jsem objevil na adrese http://marenice.eu

velice pěkné stránky obce Mařenic. Zvláště bych upozornil na krásně zpracovanou fotografickou část s historickými i aktuálními obrázky našeho přítele Vránka.

Velmi zajímavá je učitelem bývalé školy v Mařenicích p. Šimáčkem zpracovaná historie obce mezi roky 1945 a 1962, která poskytuje velmi plastickou představu o celém poválečném období (odsun, poválečná politická situace, kolektivizace,…).

Pro Trávničáky jsem na zmíněných stránkách s historickými fotografiemi nalezl i stařičkou pohlednici Trávníka (ještě pod jménem Glasert) – viz obrázek. Kromě horní přehledové fotky celého Trávníka jsou na pohlednici dva objekty – dole bývalý konsum na křižovatce cest do Mařenic a Naděje (vlevo vzadu je vidět bývalý hostinec - pak provozovna INVA) a uprostřed je „Dünnebierův hostinec“. A tady se obracím na čtoucí pamětníky s otázkou – kde stála tato dnes již neexistující budova? Mohla to být jedna z budov vedle silnice na dnešní „otočce“?

Doplněk:

Proběhla diskuse s pamětníky a kontrola katastrální mapou z r. 1840 a potvrzuje se, že se jedná o původní budovy na dnešní "otočce" u silnice v Trávníku. K jedné v dnešním katastru neexistuje ani parcela, další dvě jsou vedeny jako stavební parcely (bouračky). V padesátých letech prý ještě provozoval ten "Dünnebier Gasthaus" nejaký Tyšlar.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]