2. října 2009

Turistická „poutní“ cesta

Když už jsem nakousl náboženskou tématiku, může být zajímavé zmínit se o nové turistické stezce, pojmenované "Poutní cesta Českolipskem".

Je to dlouhá stezka, která turistu provede po významných církevních stavebních památkách na česko-německém pomezí. Stezka zčásti připomíná náboženskou pouť z r. 1724, kterou vykonala vévodkyně toskánská (majitelka panství v Zákupech). Nechala si tehdy poslat z Říma ostatky sv. Pavla a sv. Kristýny, které darovala kostelu v Horní Polici u Žandova. Při pouti byly relikvie světců přeneseny na velbloudech ze zámku v Zákupech do kostela, sama vévodkyně prý doprovázela slavnostní průvod pěšky a bosá. Do Horní Police se pak konaly slavné poutě. Z dětství si pamatuji hanácké poutě na moravský Hostýn, kdy zpívající procesí chodila desítky kilometrů naboso a boty si poutníci obouvali až po umytí nohou v prameni před poutním kostelem na kopci.

Trasa začíná v kostele sv. Kříže v Žitavě (s cennou památkou – tzv. postní plátno z r. 1492, pomalované devadesáti výjevy z bible).

Dalším zastavením je Oybin se zříceninou skalního hradu (vybudovaného v r. 1364 Karlem IV.) a kláštera.

Následuje Jablonné v Podještědí se známým chrámem sv. Vavřince a sv. Zdislavy, založeným asi v r. 1252 (v katakombách jsou mumie mnichů).

Pak vede stezka do Mimoně, kde je kopie kostela sv. Hrobu z Jeruzaléma, vybudovaného v r. 1667. Tato stavební památka (u výjezdu z Mimoně směrem na Jablonné) byla vloni obnovena (viz první obrázek). U vchodu je nyní obnovena i rozsáhlá pamětní deska místním padlým rakouským vojákům z první světové války.

Stezka pak pokračuje do Zákup, kde je známý zámek s kaplí. Zámek byl původně postaven v r. 1552. Byl mimo jiné sídlem Napoleonova syna Orlíka a v r. 1890 se zde konala svatba Ferdinanda d´Este z Konopiště (a Sarajeva) s hraběnkou Chotkovou.

V České Lípě je zastavení stezky umístěno do augustiniánského kláštera s kostelem, Loretou a zahradou. Dnes je v klášteře okresní museum.

Předposledním zastavením je barokní kostel sv. Vavřince s překrásnými varhanami v Jezvém, západně od České Lípy.

Cesta končí ve velkém barokním kostele s ambity v Horní Polici (viz druhý obrázek). Původní kostel byl postaven pro sošku P. Marie, která prý někdy kolem r. 1523 připlavala po řece Ploučnici. Jsou zde uloženy výše zmíněné relikvie z Říma.

Do stezky jsou zahrnuta i další poutní místa i když nejsou přímo na stezce. Ale dobře je známe, protože jsou v naší blízkosti – je to kostel ve Cvikově a Kalvárie nad dětskou léčebnou, skalní hrad Sloup s vytesaným kostelíkem, Modlivý důl ve Svojkově, ve skále vytesaný Boží hrob ve Velenicích, Křížová hora nad Jiřetínem a Loreta v Rumburku se soškou Černé Madony.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]