10. listopadu 2009

Daně z nemovitostí

Jak jsem psal na blogu 1.5.2009, pro r. 2009 se nám zvýšila daň z nemovitostí, protože byl uplatněn zákon a zaveden byl pro všechny nemovitosti navyšovací místní koeficient 2 (jednalo se o vyhlášky města Cvikov č. 1/2008 a následně 2/2009).

Ovšem v rámci letošních vládních protikrizových opatření (tzv. Janotův balíček) byla daň z nemovitostí (s výjimkou orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů, hospodářských lesů a rybníků) zvýšena na dvojnásobek. Pokud by navíc platil místní koeficient, zvyšovalo by nám to v příštím roce dále letošní již zvýšenou částku. Protože si tohoto důsledky byla vláda vědoma, umožnila, aby obce místní koeficient pro příští rok upravily (Cvikov byl ještě rozumný – místní koeficient totiž mohl být stanoven od dvou až do 5).

Vyhláškou č. 3/2009 z 29.10.2009 se zastupitelstvo města Cvikov rozhodlo místní koeficient od r. 2010 opět zrušit. Pokud tedy nedojde k dalšímu vládnímu zásahu, budeme v příštím roce platit dokonce o něco méně než letos (místní koeficient odpadá a daň narůstá jen u staveb a stavebních pozemků). Protože však rozhodující suma je právě daň ze staveb a stavebních pozemků, bude to snížení jen nepatrné.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]