12. ledna 2010

Koupáme se na Kristýně, ale víte kde budeme jachtařit?

Jachtaření v Itálii je pro jinou kategorii chalupářů, ale i my bychom mohli mít rozumnou příležitost.

V letošním roce totiž bude poměrně blízko od nás otevřeno obrovské jezero – Berzdorfer See u Görlitz (viz mapka i s vyznačenou trasou). Celý areál se slavnostně otevře 26. června 2010. Ten den začne pravidelná plavba výletních lodí po jezeře. Berzdorfer See vzniklo na místě bývalého lignitového dolu, ve kterém se začalo těžit v roce 1835 a těžba byla ukončena v r. 1997. Jezero je napájené z Lužické Nisy 1 km dlouhým potrubím o průměru 1,6 m. Napouštění započalo v únoru 2004. Rozloha jezera bude 1 000 ha, což vynikne ve srovnání se známou Kristýnou, která má 14 ha. Průměrná hloubka jezera bude 4 m , ale v nejhlubším místě celých 72 m.

Zázemí na novém jezeře najdou nejen plavci, ale právě i jachtaři, potápěči, golfisti, bude tu řada pláží, obrovský kemp a okolo povede i cyklostezka. Po hladině budou jezdit výletní lodě.

Z Trávníka to bude k novému jezeru přes přechod v Petrovicích a Žitavu asi 50 km. Pokud bude konečně otevřen přejezd v Krompachu, může to být o 10 km kratší. Rozhodně to bude stát za zkoušku, protože jistě budou možnosti výletníků zajištěny pečlivým německým způsobem. Tomu ostatně nasvědčuje loňská zkušenost, kdy hodně trávnicko-nadějských chalupářů s dětmi jezdilo na koupaliště v německém Olbersdorfu, kde byli s podmínkami více než spokojeni.

Na druhém obrázku je letecký pohled na jezero během napouštění.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]