2. března 2010

DĚTSKÁ LÉČEBNA VE CVIKOVĚ

Říká se, že Cvikovsko s relativně neporušenou krajinou je ideální pro léčbu respiračních onemocnění. Nasvědčují tomu i dvě léčebny, které zde již desítky let působí. Jsou to léčebna respiračních nemocí v Martinově údolí a dětská léčebna dýchacích cest ve Cvikově.

Léčebna v Martinově údolí má dlouhou historii. Již v r. 1834 zde vznikly parní lázně, které se postupně změnily na léčebný dům a ještě později na rekreační středisko. Dnešní sanatorium bylo vybudováno za první republiky a na konci čtyřicátých let byla z něj vytvořena léčebna TBC. Dnes působí pod názvem Léčebna respiračních nemocí.

Nově je k ní připojena i dětská léčebna pod Zeleným vrchem.

První dětská léčebna byla založena v r. 1908 – již tehdy v areálu dnešní léčebny. Od r. 1926 se léčebna jmenovala Zemský ústav pro tuberkulózní dětí. V r. 1934 byly dokončeny dnešní budovy. Od r. 1961 po minimalizaci výskytu tuberkulózy byl ústav přejmenován na Dětskou léčebnu nespecifických onemocnění plic a horních cest dýchacích. Lesnatý areál má plochu 9,5 ha. Ústav má vlastní vodárnu i čističku odpadních vod. Léčí se zde především astma a další. Léčebné pobyty jsou minimálně šestitýdenní, takže pro malé pacienty je v ústavě i mateřská školka i škola. Dokonce je zde zřízena i počítačová učebna.

V ústavu byl pobýval před lety dvakrát i syn autora těchto stránek. Bylo to překvapení, když jsme se dozvěděli, že bude léčen právě zde. Mohli jsme ho tedy snadno o víkendech navštěvovat a on se při vycházce s ostatními dětmi často objevil i u naší chalupy.

A vlastní léčba? Především je to klimatoterapie – to jsou právě ty každodenní vycházky, pak otužování včetně návštěv sauny, inhalace, hydroterapie ve vyhřívaném bazénku a různá dechová cvičení.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]