20. dubna 2010

Čisté nebe – vybuchla sopka na Islandu

Byli jsme před lety zvyklí, že jsme nad Lužickými horami vidívali letadla, která se nad námi odchylovala buď na severovýchod (směr na Varšavu) nebo na sever (směr na Berlín). Tehdy se zde totiž rozdělovaly dva letecké koridory, kterých se letadla musela držet (mohly ovšem používat různé výšky letu – tzv. letové hladiny a musely mít od sebe i dostatečnou vzdálenost).

Tyto koridory se přestaly používat někdy v polovině devadesátých let s masivním rozšířením tzv. principu volného letu. Dnes je Evropa protkána hustou sítí "tratí letových provozních služeb". Pokud není zakázán přelet některých zakázaných prostorů a pokud jsou zajištěny rozestupy mezi letadly, může totiž dnes dispečer povolit i kratší letovou trasu po přímkové spojnici dvou bodů. Můžete tedy nad hlavou vidět letadla, letící po zmíněné síti, ale i letadla využívající pro daný okamžik přidělenou trasu od jednoho bodu do dalšího bodu.

Zájem o letové trasy vzrostl nedávno, kdy v důsledku rozptýlení sopečného prachu ve vysokých vrstvách atmosféry po výbuchu sopky na Islandu, byla na několik dní absolutně zastavena letecká doprava téměř v celé Evropě.

Podle kondenzačních čar dovedeme pohledem rozeznat čtyřmotorový Jumbo-jet od menších dvoumotorových letadel. Ovšem často by nás zajímalo, jaké že to letadlo nad námi zrovna letí. V době internetu ani toto není nemožné.Na adrese

http://www.flightradar24.com/?lat=50d800&lng=14d750&zoom=11
totiž uvidíme mapu s okamžitou situaci ve vzduchu nad Lužickými horami, na které jsou zakresleny malé značky letadel tam, kde se právě letadlo nachází. Pokud na něj najedeme pomocí myši kurzorem a klikneme, objeví se na pravé straně okénko se všemi údaji o letadle (čas, typ letadla, letecká společnost, odkud kam letadlo letí i jeho okamžitou výšku a rychlost).
Příklad, co můžete vidět, je na přiloženém obrázku letadla se stopou výfukových par, který byl zaznamenán dne 20. dubna v 19.38 hodin a na výřezu z mapy (z výše uvedené webové stránky) vidíme, že než naběhl počítač se letadlo dostalo až nad Křižany u Ještědu. A na stránce se navíc po kliknutí na značku letadla dozvíte, že šlo o letadlo Lufthansy typ Boeing 747-430 (tedy Jumbo-jet), které letí z Frankfurtu a/M do Pekingu.

Komentáře:
geniální článek, sedíme s NTB a dalekohledem na zahradě a sledujeme letadla. Jana K. z Trávníka
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]