11. dubna 2010

Skála smrti

U Kunratic je ve skále vytesaný reliéf podle místní pověsti. V pověsti se vypráví, že místní zloduch – rytíř Kun – pronásledoval v lese na svém koni mlynářovu dceru s úmyslem ji znásilnit. Dívka doběhla až na okraj vysoké skály a v zoufalství skočila dolů. Dopadla do rašeliny a zachránila se, ale rytířův kůň se na kraji skály smekl, ulomil kus skály a spadl i s rytířem a kusem skály do bažiny. Pod tou tíhou se rytíř propadl do hlubiny a utopil se.

V r. 1910 dva místní lidoví umělci vysekali do svislé stěny skály nad říčkou Svitávkou tento motiv (viz připojené foto).

Místo se nazývá „Skála smrti“ a přístup je z ní od zrušené pily na jižním okraji Kunratic po zelené značce.

Zde se ovšem o „přístupu“ dá mluvit jen ve značné nadsázce. Jednak je skála viditelná jen z velké blízkosti, protože těsné okolí je zarostlé evidentně náletem a za druhé se kolem cesty ke skále těžilo dřevo bezohledným způsobem tak, jak to v poslední době známe i odjinud. Lesní cesta je jen bahno, rozježděné těžkou lesní technikou, a okraje cesty jsou pokryty vrstvou ořezaných větví. Místy jsou louže, plné ropných produktů, které „takylesákům“ ukapávaly ze strojů a vozidel. Dokumentováno je to na dalších dvou přiložených fotografiích.

Nevím komu tamější lesní revír patří, ale je zjevné, že je to špatný hospodář, když dopustí takovou spoušť. Asi před dvěma lety jsem stejný přístup dokumentoval u lesní těžby na Milštejně. Je zřejmé, že se těžaři chovají všude stejně bezohledně. Jsem proto přesvědčen, že volání po likvidaci kůrovce na Šumavě odtěžením postižených lesů by dopadlo stejně! Proto věřím, že spíše si příroda pomůže sama. Zásah těžké lesní techniky (výmoly, rozrytou půdu, ropné produkty, odřené živé stromy při odvozu vytěženého dřeva) by šumavské hvozdy přežít nemusely.

Komentáře:
Podobné fotografie po těžbě dřeva bych mohla poskytnout z lesů v Mařenicích. Tam, kde ještě v létě byly cesty romanticky zarostlé vřesem, jsou nyní hluboké rozbahněné koleje, spousta větví, najde se i pneumatika, projít se dá těžko a do dálky svítí holé kopce. Člověk by nad tím brečel, raději do lesa ani nechodit.
 
...a důsledkem tohoto "lesního hospodaření je květnová smršť, která se prohnala Trávníkem, jelikož lesy ztrácejí svoji zadržovací schopnost.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]