5. dubna 2010

Velikonoční koleda 2010

I letos se v Trávníku a Naději konala tradiční velikonoční kolednická obchůzka. Akce je známá jako "17 zastavení jara", protože vznikla někdy v polovině sedmdesátých let, kdy dotyčný seriál běžel v televizi a shodou okolností se tehdy obešlo 17 chalup. Letos bylo plánováno dokonce 26 zastavení, ale v důsledku nemocí se několik chalupářek nedostavilo a tak se koleda smrskla na stále úctyhodných 22 chalup. Úctyhodných proto, že nutnost vypít během odpoledne 22 frťanů vodky úctyhodná je.

První ročník byl trochu spontánní, takže koledníci dostali k uctění od vodky přes rum, slivovici až po pivo a šampus. Důsledky byly samozřejmě odpovídající, což se trochu předpokládalo, takže se koleda už tehdy (a od té doby stále) realizuje v neděli, aby do odjezdu v pondělí stačili koledníci vystřízlivět. Další ročníky už byly organizovanější, takže se na přípitek povoluje malá štamprle vodky a všude musí být něco k zajezení.

Každé chalupářce se zazpívá koleda (což jsou aktuální slova na některý známý nápěv) a přidá se jedna písnička na přání.

Z letošního textu vyjímám kousek:

Okolo vrátek vypukl zmatek,

koleda začíná.

Láhev už otvírá sousedka rozmilá,

nápoje rozlívá.

Důchodce zbabělý potají kořalku

do trávy vylívá.

Ke koledě se poutala i tradice předání koruny "krále velikonoc" koledníku, který se nejvíce zpumprdlíkoval, ale v průběhu věků jeden z králů někam krásnou mosaznou korunu zašantročil.

A na dokreslení dva obrázky z letošní akce - členové hudby a závěrečné zpívání v místní hospůdce.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]