16. května 2010

Jablonné má vyhlídkovou věž

Atrakcí Jablonného v Podještědí bylo (a je) čapí hnízdo na bývalém pivovarském komíně. Ten pivovar byl v provozu od r. 1864 do r. 1932 také v bývalém kostele Narození P. Marie vlevo dole pod náměstím.

Kostel je připomínán už ve 13. století, ale zásadně byl přestavěn někdy kolem r. 1782. Ovšem dlouho nevydržel, protože v r. 1788 vyhořel a zůstal v troskách až do zmíněné přestavby na pivovar. Částečně byl obnoven v r. 2002, hlavně tedy barokní průčelí a věž. Věž slouží jako vyhlídka. Do výšky přes 30 metrů vedou dvě schodiště vždy s 176 schody (jedno pro výstup a druhé pro sestup). Já tedy napočítal schodů 177, ale to mi asi jednou podklesly nohy.

Z věže je pěkný výhled na Jablonné a jeho okolí, především tedy uvidíme náměstí, baziliku sv. Vavřince a sv. Zdislavy (v r. 1996 byl tento mohutný kostel papežským rozhodnutím povýšen do vyšší kategorie katolických kostelů – jako tzv. basilica minor) a Zámecký rybník. Z lesa na blízkém kopci vyčnívá věž hradu Lemberk.

Především však, budeme-li mít štěstí, uvidíme čápy na hnízdě, protože komín s čapím hnízdem je nižší než vyhlídková věž. Na jednom obrázku je náměstí a na druhém čapí hnízdo. Na třetím je dedikační nápis na bazilice.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]