26. května 2010

V Trávníku to foukalo

V pondělí 24. května se k večeru začaly sbíhat mraky a asi v 17 hodin začalo pršet (málo), za deset minut už pršelo hodně, za dalších pět minut začaly padat kroupy – sice řídce, ale některé velké jak půl palce – a za další tři minuty to přišlo: obrovský poryv větru. Při pohledu z okna se stromy ohýbaly až k zemi, začaly létat větve, ozýval se praskot, dole u silnice se zablýsklo u trafostanice a světlo zhaslo.

Praskot vyvrcholil obrovskou ránou – před našimi okny ve vzdálenosti 4 metrů praskl svisle mohutný dub od rozvětvení až k zemi! Prasklina se rozšklebila na šířku 5 cm. Nečekali jsme na nic a vyběhli z místnosti, protože jsme čekali, že při dalším poryvu spadne půlka stromu na dům. Naštěstí se další poryv nekonal. Ovšem představa, že dub se kdykoliv rozpůlí a spadne, v nás zůstala. Volali jsme 152 – „v ohrožení života“, kde nás spojili na cvikovské hasiče. Po asi půlhodině déšť ustal a my jsme vyrazïli na obhlídku. Jako první fakt jsme zjistili, že příjezd do horní části Trávníka není možný, protože cesty jsou v lese zablokovány spadanými větvemi i stromy. Vzali jsme motorové pily a začali se prořezávat. Větve tak do 20 cm průměru jsme prořezali a když jsme dorazili k vlastním kmenům o průměru tak 80 cm přijeli dva cvikovští hasiči a pomohli nám cestu vyčistit.

Pak jsme se vrátili do horní části Trávníku. Tam spadly tři stromy přes cestu a strhly z několika sloupů elektrické třífázové vedení. Hasiči i tam cestu prorazili. Pak se podívali na prasklý dub a řekli nám, že se o likvidaci musí postarat majitel pozemku, oni že jednak nemají potřebnou výbavu a jednak uvolňují především cesty. Druhý den prasklý dub specialista zlikvidoval. Musím připomenout, že před pár lety tehdejší ekoložka cvikovského MÚ odmítla majitelům nemovitosti povolit tento strom zlikvidovat a naopak upozorňovala, že ho může vyhlásit za chráněný. Přiložený obrázek dokladuje, že vnitřek stromu byl zcela vyhnilý, takže skutečně ohrožoval přilehlý dům.

V té souvislosti si dovolím konstatovat, že myšlenka sloučit ministerstvo zemědělství (představující odbornost) a ministerstvo životního prostředí (představující ne zcela odbornou lásku k přírodě) se mi po této zkušenosti zdá docela oprávněná, protože ekoložka, vidící košatý zelený strom, neměla evidentně nejmenší představu o skutečném stavu stromů odvisle od jejích stáří a druhu, takže její rozhodování ohrožuje životy našich občanů, jak tento případ dokazuje. I specialista na rizikové kácení potvrdil, že tento přestárlý strom měl být už dávno zlikvidován. Ekolog, který trval na zachování stromu na Moravě, pod kterým před časem zahynuli dva školáci, postupoval podle stejných neodborných znalostí.

Ale zpět k vichřici, která se prohnala Trávníkem. Bylo veliké štěstí, že většina stromů a jejich větví spadla v blízkosti domů a chalup tak, že se domů nedotkla. Nejvíce to odnesla kolna v blízkosti trafostanice a střecha domu na konci vesnice směrem do Mařenic. Popadalo hodně ovocných stromů. Lehla i řada vzrostlých bříz, kterou končila louka pod Slepičárnou.

Velké polomy jsou v lese na pravé straně louky pod penziónem U Naděje a v lese nad tímto penziónem. Hodně stromů spadalo i u Křížku nad Nadějí.

Kladem byl rychlý zásah cvikovských hasičů. Poškození elektrického vedení od trafostanice nahoru do horní části Trávníka bylo tak značné, že jsme čekali (pesimisticky) obnovení dodávky elektřiny v řádu tří – čtyř dnů (příčníky měly ulámané izolátory, vedení leželo na zemi, tenčí vodič pro místní osvětlení byl na řadě míst přetržený). ČEZ opravy zahájil odpoledne druhý den a – ve 20 hodin 9 minut se světlo v domech horní části Trávníka opět rozzářilo!

Jinak byl důsledek vichřice v Trávníku skutečně nejhorší v celém Libereckém kraji, což lze dokladovat i příjezdem reportéra TV NOVA a reportáží NOVY a Primy z Trávníka, které se objevily v regionálních zprávách 25. května. Na dalších obrázcích jsou některá další postižená místa.


Komentáře:
Tak to je velikej masakr a koukám, že nenapravitelný škody. Držím všem z Travasu palce, ať to máte rychle za sebou. V.H.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]