4. května 2010

Výlet pod Ralsko

Pod Ralskem se nachází přírodní zajímavost – průrva řeky Ploučnice. Ploučnice je řeka, která sbírá vody ze skoro celého našeho kraje. Její prameny jsou u Ještědu a délka jejího toku až k ústí do Labe u Děčína je 105 km. U Stráže pod Ralskem protéká Horeckým rybníkem a pak se dostává do skalní průrvy (uměle vytesané) – viz níže. Dále protéká Mimoní a pak pokračuje přírodními meandry až k České Lípě. Před ústím do Labe má Ploučnice větší spád, který překonává přes řadu jezů.

Průrva řeky Ploučnice byla vytvořena odbočením z mohutné hráze, která měla sloužit hamru v Novinách pod Ralskem (ze 16. století). Ploučnice nejprve teče hlubokou vytesanou soutěskou ve skalním hřbetu, dlouhou asi 50 m a širokou asi 4 m. Pak protéká prvním kratším tunelem a vynořuje se na povrch v úzké rokli, aby hned v protější stěně opět zmizela v dalším umělém tunelu, dlouhém asi 40 m.

Tunel ústí malým jezem do tůně, ke které vede červená turistická značka, procházející Novinami. Od této tůně se po schodech vystoupá k několika chalupám a po asi 100 metrech se dostaneme k vytesaným soutěskám, do kterých můžeme shora nahlédnout. Při vyšším stavu vody projíždějí tunely jako příjemnou atrakci vodáci a údajně je možno Průrvu i projít a proplavat.

Průrva Ploučnice je státní kulturní památkou.

Je to příjemný výlet, kdy se můžete nejprve občerstvit v restauraci U zlaté lípy na křižovatce silnice z Jablonného do Mimoně, kde odbočuje silnička do Novin. Restaurace má hezký, dřevem obložený lokál a dobře se zde obědvá. Také auto si případně můžete nechat na parkovišti u restaurace a pokračovat pěšky do Novin, kde kousek za hezkým kostelíkem (vstup historickou upravenou branou) u fotbalového hřiště narazíte na červenou značku, která vás asi po 1,5 km dovede přímo k Průrvě. Pro zdatnější to může být i hezký výlet na kolech.

Na připojených fotografiích je kostelík v Novinách, výtok Ploučnice z tunelu a pohled do skalní průrvy.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]