10. května 2010

Vysílače na Luži

Na hraničních horách Luž a Hvozd jsou už řadu let v provozu německé vykrývací televizní vysílače. Je to pochopitelné, pokud si po výstupu na tyto kopce uvědomíme, že jsou to zdaleka nejvyšší body a směrem do německého vnitrozemí již vyšší hory nejsou.

Před lety to využívala i amatérská klubová radiostanice z Prahy a pod značkou OK1KPZ se z vrcholu Luže zúčastňovala po řadu let evropského radioamatérského závodu Polní den. Závod se konal vždy první víkend v červenci a účelem bylo navázat maximální počet spojení na velmi krátkých vlnách (v pásmech, vyhrazených radioamatérům) během 24 hodin. Vítězila stanice, která navázala největší počet spojení na největší vzdálenost (vzdálenost mezi stanicemi při každém spojení se sčítala). Protože se velmi krátké vlny šíří jako světlo, dosahovalo se největších vzdáleností při umístění stanic na vysokých kopcích a horách. Z Luže se tak dělala spojení do slovenských Tater, do rakouských a slovinských hor i daleko do Německa.

V posledních 15 letech se rozšířil nový způsob radioamatérských spojení, kdy se na některém vyvýšeném místě umístí retranslační stanice s citlivým přijímačem, která přijaté signály vyzařuje na mírně odlišném kmitočtu s větším výkonem. Znamená to, že radioamatér s ruční radiostanicí může třeba z bytu v Praze navazovat spojení retranslací přes stanici na Černé hoře v Krkonoších třeba na Moravu, kam by se s nepatrným výkonem své stanice nikdy nedovolal.

A tady se oklikou vracíme zase na Luž. Němečtí radioamatéři zde instalovali takovou retranslační radiostanici. I z pražského Jižního města je možno s kapesní radiostanicí uskutečňovat spojení do Německa přes tuto retranslačku na Luži.

Na obrázku je vidět kovová konstrukce na Luži, na které jsou umístěny všemožné antény amatérů, za ní pak na vyšším stožáru jsou antény televizních vykrývacích vysílačů.

Nedávno jsme se známými z Kanady, kteří byli v Česku na návštěvě, vylezli na Luž. Měl jsem s sebou takovou ruční radiostanici a přes zmíněnou retranslačku jsem navázal spojení s německým radioamatérem ve městě Niesky (asi 60 km od Luže). Když se ode mne dozvěděl, odkud vysílám, požádal nás, abychom si stoupli přesně na prostřední hraniční kámen a dívali se směrem na anténní konstrukci. Pak nám vysvětlil, že je tam umístěna i televizní kamera (obdoba web kamery, kterou máme u našich počítačů), kterou si on dálkově zapne a doma nás na monitoru uvidí! Za chvíli nám popisoval, že nás vidí a že mu můžeme zamávat.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]