7. června 2010

Spisovatelka z Naděje

Dcera našich spoluchalupářů z Naděje je uznávanou spisovatelkou. Petra Soukupová se narodila v r. 1982, vystudovala FAMU a v současnosti pracuje jako scenáristka seriálu Comeback (TV Nova). Seriál asi bude pro většinu našich chalupářů známější než její knihy. Jsou teprve dvě, ale obě dostaly významná ocenění.

Její prvotina se jmenuje K moři. Je to příběh několika osob, propojených rodinnými vztahy, ale lidsky velmi odcizenými. Kniha dostala Cenu Jiřího Ortena v r. 2008. Autorka píše i scénář pro filmové zpracování.

Hned druhá její kniha dostala letos výroční cenu Magnesia Litera. Je to povídkový triptych Zmizet, ve kterém líčí ne zrovna povedené vztahy rodičů a dětí.

Obě knihy ilustroval autorčin bratr, grafik.

Svůj vztah k našemu kraji vypsala v jednom fejetonu, ze kterého uvedu jen pár vět:

Vánoce v Naději jsou ještě pořád - a letos zase ne jinak, jedno, že mi dávno není sedmnáct - nejlepší. A nejenom o Vánocích. V Naději je krásně i v hnusném březnu a listopadu. Tak jak to doma má být. Vánoce jsou v Naději nejopravdovější, když jsou v Praze rozbředlé smutné zbytky po sněhu, rozježděné od aut. Tam je bílá pohádka.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]