4. července 2010

Létací lampiony

U táboráku v Trávníku (oslavoval se Canada Day na počest našich návštěvníků z Kanady) jsme včera několik minut po viditelném průletu mezinárodní kosmické stanice ISS pozorovali desítku letících svítících balónků, vypuštěných odněkud z Naděje,

O co se jedná? Létací lampiony jsou čínskou tradicí. Lampiony jsou tradičně vyrobeny z rýžového papíru, zpevněného bambusovým rámem, na kterém je uchycen kousek černého voskového papíru (hořák).

Dnes se prodávají i u nás. Jak takový moderní létající lampion vypadá? Jde vlastně o pytlík z impregnovaného papíru, který je na obvodu vyztužen tenkým drátem. Uprostřed drátěné výztuže je očko, ve kterém je tableta z hořlavého materiálu. Po zapálení tablety se pytlík naplní horkým vzduchem a lampion může letět (jako horkovzdušný balón). Balon vystoupá podle podmínek do sta i více metrů a letí deset až dvacet minut.

Prodejci radí pouštět lampióny pouze v pěkném počasí a bezvětří, na otevřeném prostoru., Lampiony by se neměly pouštět v blízkosti čerpacích stanic, letišť, vedení vysokého napětí, lesů nebo v hustě obydlených místech. Nejsem si jist, zda současné horké suché počasí a ve zdejších lesích se válející haldy suchých větví tvoří zrovna ideální prostředí pro tuto zábavu.

Na prvním obrázku je lampionek při vypouštění, na druhém je vyhořelý balon, který se (ještě viditelně hořící) snesl do lesa asi sto metrů od nás.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]