3. července 2010

Turistika v Lužických horách

Rozvoj turistiky jako způsobu trávení volného času a poznávání krajiny začal až v 19. století. Nejdříve to byla záliba šlechticů, učenců a umělců. Připomeňme si jen cesty Karla Hynka Máchy nebo pamětní desky v českých horách se jmény Schillera, Götheho a dalších.

Velkou práci v tomto směru vykonaly různé turistické spolky, na severu Čech především německé. To, že Němci jsou „chodiví“, víme všichni, protože na cestách kolem hranic i dnes potkáváme víc Němců než Čechů.

Horský spolek pro České Švýcarsko vznikl v Děčíně po vzoru alpských spolků v roce 1878. Východní část Českého Švýcarska, Šluknovský výběžek a Lužické hory spravoval Horský spolek pro nejsevernější Čechy (Gebirgsverein für das nördlichste Böhmen), založený v Krásné Lípě v r. 1885. Spolky zajišťovaly značení a budování cest, stavěly vyhlídky a rozhledny (Studenec, Jedlová, Dymník, Hvozd), ale i chatky (na Klíči nebo na Pěnkavčím vrchu) a vydávaly mapy a průvodce. Po odsunu sudetských Němců po r. 1945 tyto spolky samozřejmě skončily a „díky“ vytvoření zakázaného hraničního pásma chatky a rozhledny chátraly či zanikly.

Ve vnitrozemí pracoval Klub českých turistů, která založil známý Vojta Náprstek v r. 1888. Po první světové válce došlo k velikému rozmachu turistiky a KČST měl ve třicátých letech přes 60 tisíc členů a patřily mu desítky horských chat a ubytoven a celá republika byla protkána hustou sítí značených turistických cest. Po druhé světové válce se činnost klubu obnovila, ovšem komunistický režim celou tělovýchovu přeorganizoval do ČSTV, kde působily odbory turistiky. Značení cest v neztenčené míře pokračovalo, zřizovaly se stanové kempy a vznikly nové směry turistiky jako orientační závody. Tehdy byla turistika vedena jako sport a bylo možno dosáhnout i tzv. výkonnostní třídy (za doložené mnohadenní tůry, následně písemně a fotograficky zdokumentované).

Dnes je KČT obnoven a jeho členové opět zajišťují značení cest.

V Lužických horách byl po vzoru starých turistických spolků v r. 2007 vytvořen Lužický horský spolek

(viz web stránky
http://lhs.rodowitz.org/pages/homepage.html ),

který spolupracuje s CHKO Lužické hory – zvláště s naším sousedem Ludvíkem Šajtarem. Spolek pomáhá budovat stezky (např. chodník na Klíč) a pořádá společné akce, o kterých se z jejich stránek dozvíte.

Nejzajímavější turistickou cestou v Lužických horách je červeně značená hřebenovka, která je součástí tzv. Evropské dálkové turistické cesty E3 o celkové délce skoro 7 tisíc km (která vede nejzajímavějšími přírodními oblastmi z Turecka přes celou Evropu až do Španělska). O Lužické hřebenovce (známé pod německým názvem Kammweg) připravím samostatný článek.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]