7. srpna 2010

Ach, to počasí

V červenci jsme bědovali, jaká jsou vedra a dnes bědujeme, jak moc prší. Rozhlas hlásí, že v Chrastavě a Bílém Kostele je třetí povodňový stupeň. Tady pěkně lije už od včera.

Ještě, že je to tu kopcovaté a voda rychle mizí do údolí. Ale v Lindavě nebo Svitavě už na na Svitávku určitě dívají s obavami (před pár lety tu místní povodeň již zažili).

HMÚ dává z naší blízkosti informaci o stavu toku Boberského potoka ve Cvikově a jak prudký je to od dnešní noci nárůst, posuďte sami na přiloženém prvním obrázku.

Pro příště si můžete situaci ve Cvikově sami sledovat na web stránce:

http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_prfdyn.php?seq=20650888

Ale pršet nepřestává. Na druhém obrázku je stav Boberského potoka v 11 hodin dopoledne.

A přidávám výpis ze stránek Hasičů Libereckého kraje:

9:30 hod. Na území okresu Česká Lípa je situace nejvážnější v okolí Cvikova, kde se rozlévá Boberský potok. V Kunraticích u Cvikova hrozí také rozlití místního potoka. U vodní nádrže Naděje se přelévá voda přes bezpečnostní hranu a voda rozvodňuje místní potok. Na místě zasahují dobrovolní hasiči z Nového Boru.

10:00 hod.

V Mařenicích na Cvikovsku momentálně hasiči evakuují letní dětský tábor s asi 45 osobami.

A je to ošklivé:

14:00 hod.

Také v okolí Cvikova dosahují řeky a potoky III. stupně povodňové aktivity. Ve 13:30 hodin byli hasiči požádáni o záchranu muže, kterého smetl proud místního rozvodněného potoka v Lindavě na Cvikovsku. Občanům ve spolupráci s hasiči se muže podařilo vytáhnout z vody. Muže, který nedýchal, předali do péče záchranářů zdravotnické služby. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenky Moravcové se muže nepodařilo oživit. Další potvrzená oběť sobotních záplav je v Dětřichově ve Frýdlantském výběžku.

V sobotu k večeru se Boberský potok přelil i přes silnici do Trávníka a Mařenic a policie silnici uzavřela. V neděli už v trávnickém okolí sprchlo jen několikrát a vysvitlo i sluníčko. Tak se na posledním obrázku podívejte, jak Boberský potok v sobotu kulminoval dokonce až přes 2 m hloubky.

V Hamru voda odnesla mostek a kus silničky k chalupám (směrem ke starému koupališti). Zůstalo tam půltuctu aut, které tam - než chybějící silnici nasypou - budou tiše čekat.


Komentáře:
Dobrý den, nejsem sice momentálně v Lužických horách, ale dostal jsem telefonickou zprávu, že v horní části Mařenic se Svitávka vylila z břehů a zaplavila okolní louky a zahrady. Některé chalupy u potoka už prý stojí ve vodě a lidé na doporučení hasičů raději balí. Podle zpráv mají deště ustat až po 18.hod. Mates
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]