4. září 2010

Poválečné obydlení Trávníka a Naděje

Dnešní příspěvek je založen na vzpomínkách pamětníků (mimochodem datace vzpomínek jsou nejisté a pokud někdo ze čtenářů má k některému časovému období přesnější údaje, prosím, aby se ke článku v komentáři vyjádřil) a na evidenční knize Dobrovolného hasičského sboru v Trávníku z r. 1949, která mi byla zapůjčena.

Tato evidenční kniha obsahovala kromě jmen členů i některé další nacionálie jako jména manželek a dětí. Některá jména jsou v seznamu několikrát, zdá se tedy, že se do Trávníka přistěhovaly celé rozvětvené rodiny. Jedná se především o jména Exner, Jandák, Libich, Pokorný nebo Tymyk. Řadu z nich si ještě pamatujeme, ale už zemřeli; řada jiných tehdejších jmen zmizela z místního povědomí (pravděpodobně se v průběhu let odstěhovali). Jeden z tehdejších hasičů žije v domově důchodců ve Cvikově – je to bývalý hajný z Trávníku pan Běhal a dožívá se úctyhodného věku 94 let!

Zajímavým údajem bylo místo, odkud po válce do Trávníka noví usedlíci přišli: Většina nově přistěhovalých trávnických usedlíků pochází pouze ze tří tehdejších okresů – Ledeč nad Sázavou, Chotěboř a Mladá Boleslav. Lze předpokládat, že se jednalo o řízenou akci doosídlování pohraničí těmi, kteří si - oproti svému tehdejšímu bydlišti ve vnitrozemí – chtěli polepšit.

Mezi jmény je i učitel Ladýř, kterého pamatují i někteří dnešní chalupáři, protože v padesátých letech jako děti chodily po pár jarních měsíců v roce do místní dvojtřídky (dnešního penziónu U Naděje). Prodloužení pobytu pražských dětí na zdravém vzduchu o pár měsíců kromě prázdnin jistě tehdy lékaři doporučovali. V patře budovy byla pro děti zemědělců něco jako družina – žňový útulek pro děti. Poslední ředitelkou jednotřídky byla Milena Macková, rok po jejím nástupu byla jednotřídka zrušena a děti začaly dojíždět do Cvikova. Budovu pak měla v nájmu Vodohospodářská správa z Litoměřic jako rekreační středisko. Po krachu socialistického státu litoměřická vodohospodářská správa svůj rekreační objekt prodala a od r. 1992 je v ní penzion U naděje (otevřen byl 21.8.1992), který provozují manželé Liškovi.

Rodiny Jandákovy žily do šedesátých let v Trávníku dokonce tři. Manželka krejčího Františka – Anna – vedla místní hostinec. Po ní nastoupila do hostince Květa Jandáková - manželka skláře Aloise (viz dále). Za kapličkou v čp. 64 žila početná rodina Josefa Jandáka.

Jak jsem zmínil ve článku z 5. října 2009, na dnešní otočce stávala hospoda (před válkou Dünnebier Gasthaus – po česku by to znamenalo hostinec U řídkého piva – ale spíš šlo o německé jméno – čili Dünnebierova hospoda). Po válce byl v této hospodě hostinským pan Stanislav Rada (povoláním řezník - pamětníci vzpomínají, že zajišťoval i domácí zabíjačky). Po něm byl hostinským pan Tyšlar. Tento hostinec zřejmě skončil ještě před koncem padesátých let a byl i s další budovou na otočce zbourán.

V budově velkého hostince vedle trávnické kapličky byl v padesátých letech kulturní dům a místní knihovna. Po zrušení hostince v budově na otočce byl provozován hostinec v přízemí kulturního domu, v sále v patře se konaly tancovačky až do sedmdesátých let (při takovém letkisu se podlaha povážlivě houpala). Hostinec i prodejna konzumu patřil pod tehdejší JEDNOTU. Prvním hostinským zde byl pan Tábořík. Po něm vedla hostinec paní Anna Jandáková. Pak v hostinci působila její švagrová – Květa Jandáková. Následně v hospodě působil jako hostinský člověk z Prahy, který měl přezdívku Amadeus (vzpomene si někdo na jeho pravé jméno?). Protože za něj byla hospoda v provozu třeba do ranních hodin, pokud byl v hostinci aspoň jeden host, vynutil si tzv. dohlížecí výbor JEDNOTY (což byly v tomto případě právě manželky štamgastů) jeho odchod. V hospodě se pak vystřídalo několik vedoucích, např. manželé Jelínkovi (on vedl hospodu, ona konsum). Pár let pak hostinec vedli manželé Motlovi ze Cvikova. Ke konci osmdesátých let byl hostinec zrušen.

V Naději byl po válce hostinec v čp. 29, ve kterém působil Fr. Rada (nebyl to příbuzný hostinského Rady z Trávníka), který se v 50. letech zabil na motorce. Hostinec měl dřevěné malované obložení, galerii pro tehdejší VIP a vitrážová okna. Část, kde byl sál, je již desítky let zbouraná.

V Trávníku v čp. 25 byla mnoho let prodejna spotřebního družstva JEDNOTA (tzv. konzum). Prodávala zde dlouhá léta paní Marvanová z Lindavy. Někdy po r. 1970 byl konzum zrušen a budova prodána pro rekreaci. Pak nás zásobovala pouze pojízdná prodejna Jednoty. Nějakou dobu po r. 1990 byl obchod v přízemí výše zmíněného penzionu (bývalá školička – ještě před otevřením penzionu), kde prodávala paní Lengálová. Po zřízení penzionu
jsou až podnes rekreanti (i když řada z nich po dosažení penzijního věku se zde usadila natrvalo) odkázáni jen na obchody ve Cvikově a v Novém Boru (kde se uchytily i obchodní řetězce – Plus - nyní Billa, Penny Market, Tesco a Lidl). Několik let se mluví i o vybudování supermarketu i ve Cvikově u autobusového nádraží, ale realizace vázne. Poslední asi tři roky do Trávníka a Naděje zajíždí třikrát v týdnu pojízdná pekařská prodejna (která ale prodává i jiné druhy zboží).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]