17. prosince 2010

Čistění a kontrola komínů

V posledních týdnech byly v novinách publikovány články o aplikaci nového Nařízení vlády č. 91/2010. Jako obvykle naši novináři dokáží vyvolat paniku, ale polopaticky věc většinou nevysvětlí.

Tak se na věc podíváme.

Nařízení má platnost od 1. ledna 2011. Ruší se jím původní Vyhláška MV č. 111/1981.Nařízení má devět paragrafů a podstatné pro chalupáře jsou následující ustanovení:

§1 říká v odst. (2), že: Provoz spalinové cesty a spotřebiče paliv se považuje za vyhovující z hlediska požární bezpečnosti, jestliže se kontrola, čištění a revize spalinové cesty, čištění spotřebiče paliv a vypalování komína provádí způsobem a ve lhůtách stanovených tímto nařízením vlády, a pokud nejsou při jejich čištění, kontrole nebo revizi shledány závady.

§2 konstatuje, že kontrolu provádí odborně způsobilá osoba a určuje způsob kontroly

§3 je pro nás důležitý, protože říká, že čistění spalinové cesty od spotřebičů na pevná paliva je možno provádět svépomocí.

§4 určuje lhůty pro čistění a kontrolu (které jsou v Příloze 1) – opět pro naše kamna či kotle je nutné čistění dvakrát ročně a kontrola jednou ročně.

§5 se týká revizí – na rozdíl od kontrol se revize provádí před připojením nového spotřebiče, při jeho změně nebo při změně typu paliva.

Na Příloze 1 jsou stanoveny lhůty pro čistění a kontrolu, na Příloze 2 je vzor zprávy o provedení kontroly.

To jsou hlavní ustanovení, důležité pro nás. Čistění svépomocí většina z nás dovede a navíc naše Občanské sdružení Trávník a Naděje má pro své členy k dispozici příslušné vybavení. Kontroly a revize musí provádět odborná firma. Pro nás dostupný je p. Machačný v Kunraticích. Vzdálenější provozovny si najdeme na internetu pomocí některého vyhledávače.

Ceny za kontrolu se údajně pohybují mezi 300 až 500 Kč, její výšku může ovlivnit úhrada za dopravu, čili bližší kominická provozovna znamená úsporu.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]