8. ledna 2011

Chalupáři - technici

Před časem jsem publikoval dvě vyprávění o umělcích z Trávníka a Naděje. Dnes bych chtěl připomenout jiné chalupáře z Trávníka – techniky, bohužel již nejsou mezi námi.

Byl to především inženýr Stanislav Kříž, vynikající letecký konstruktér, který po druhé světové válce v jedné z posledních českých neznárodněných leteckých firem (HODEK) zkonstruoval dvoumotorové dvousedadlové letadlo HK-101, které je zapsáno v historii českého letectví. Na jeho konstrukci pochopitelně tajně pracoval už za německé okupace. Letadlo bylo představeno na leteckém dni v r. 1947.

Byl to celokovový dolnoplošník s malými rozměry (délka 5,9 m a rozpětí 7,7 m) s cestovní rychlostí 350 km/h, dostupem 7400 m a doletem 900 km. Motory byly typu Walter Minor se stavitelnými vrtulemi. Podvozek byl zatahovací. Jeho určení bylo jako civilní poštovní nebo sportovní letadlo.

Vyrobeny byly dva prototypy OK-BOB a OK-COB. Po znárodnění firmy byly tyto prototypy zkoušeny ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ), ale do sériové výroby se již toto letadlo nedostalo. Připojen je jeho obrázek.

S ing. Křížem později ve státním podniku pracovali jiní trávničtí chalupáři - Mirek a Růži Musilovi. Bylo to letečtí konstruktéři a především modeláři (dělali hlavně modely větroňů a napsali pro letecké modeláře i knihy). Pan Musil často své modely pouštěl i v Trávníku. Jednou jeho model skončil na kaštanu (u dnešního Dědova odpočinku) a z větví ho tehdy vyprostil Karel Štekrt, který na strom vylezl. Pan Musil zemřel v r. 1995. Pamětníci uvádějí, že vedl hlídku modelářů ve slavném předválečném Foglarově časopise Mladý hlasatel a po válce i v navazujícím časopise Vpřed.

Konstruktérem neonových reklam byl inženýr Vašek Vokálek, jeden z prvních absolventů ČVUT po druhé světové válce. Vašek byl dobrý kamarád, který se svou kytarou a historkami nemohl chybět u našich táboráků. Před nedávnem jsem ve článečku Morytáty z našeho kraje zmiňoval jeho inscenaci domácího divadla v jeho chalupě. Hra byla tak detailní, že tam byla i role potoka, do kterého jakoby čural jiný herec v roli loveckého psa. Vzpomenout mohu i jeho historku z r. 1980, kdy firma, kde pracoval, instalovala na střeše budovy v Moskvě neón (v rámci příprav na tehdejší olympijské hry). Zaujalo ho (a nás taky), že budova, kde neon instalovali, byla nahoře u střechy o půl metru širší než u chodníku. Pyramidy se obvykle zužují, sovětské domy se rozšiřovaly.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]