22. ledna 2011

Odcházejí ...

Nedávno se nás chalupářů z Trávníka a Naděje sešlo v Praze ke stovce při smutné příležitosti – pohřbu našeho kamaráda od dětství – Františka Novotného. Zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 62 let. Ani si pořádně penze neužil ... a tolik měl ještě plánů.

Vedlo mne to k zamyšlení, že už tolik našich kamarádů a kamarádek z našich chalup nežije.

Dva životy si vzaly nehody na motorkách už v šedesátých letech – byl to Františkův bratr Mirek a tuším tehdy šestnáctiletá dcera Křížů z Trávníka.

V dalších letech nás postupně opustili Petr Skočdopole a Láďa Šonka, bratři Karochové, František Mikolanda, Mirek Klindera (řečený Bucek), Jirka Solnař, Franta Pražák, Lída Nováková (rozená Pundová), Jitřenka Mejzrová, Láďa Kubín a Petr Polášek. V posledních asi deseti letech to byli Karel Vyroubal (zvaný Kůrovec), táborákový muzikant Vašek Vokálek, Vašek Petr, Jarmila Nováková (rozená Marušková) a skladatel Luboš Fišer.

Ze starší generace, vedle které jsme žili, připomenu alespoň Marynu Křížovou (která přežila německý koncentrák), lékaře Václava Kajdoše, organizátory zahrádkářských autobusů Řeřábka a Hnitku, manžele Cmíralovy nebo učitelku našich dětí Lídu Kopačkovou.

Před posledními vánocemi odešla za svým manželem Karlem Vyroubalem jeho Marunka, za Jitřenkou loni odešel i její Břeťa a vloni nás také opustil Karol Macko.

A kolik už zemřelo místních, vedle kterých jsme s chalupařením začínali (manželé Hálkovi, Pokorní, Jandákovi, Markovi, Tomaníkovi a další a další).

Každé jméno nám připomene společné zážitky ze šiškových válek, sportování, od táboráků nebo hovorů při čekání v konzumu. Mnohokrát jsme si vzájemně pomáhali (pod chalupářským mottem „ten umí to a ta zas tohle“).

Ano, odešli, ale zůstali v našich vzpomínkách. A jestli jsem na někoho zapomněl, určitě si ho v létě u některého táboráku připomeneme.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]