1. února 2011

Kraj hradů a zámků

Tak lze určitě nazvat naše okolí. Když si představíme, že v Americe je historickým objektem cokoliv ze 17. století (a některé naše chalupy tak staré možná jsou a z 18. století je jich většina), tak vidíme, že se máme čím chlubit. O velkých hradech a zámcích jako Lemberk, Grabštejn, Zákupy jsme se zde již zmiňovali, o zříceninách jako Milštejn. Tolštejn nebo Sloup jsme psali také. Ovšem v našem okolí je řada zřícenin a zříceninek velmi starých malých hrádků, o kterých bych se chtěl v tomto článečku zmínit.

U Rousínova je to Rousínovský hrádek (vlevo na vršku u široké cesty na Milštejn – červená značka). Pravděpodobně to bylo předsunuté strážní místo hradu Milštejn, postavené jako dřevěný srub. Už v 18. století byly zbytky hradu mizivé. V r. 1996 se zde konal archeologický průzkum.

U Mařenic jsou na Zámeckém vrchu (nad areálem Malevilu) zbytečky zdiva hrádku, který rovněž zanikl už v 15. století. Na vrchu jsou dodnes viditelnější vlastenecké rytiny, které vytvořili naši vojáci v r. 1938.

U restaurace Zámeček při silnici ze Sloupu do Svojkova a Zákup je zbytek hradu Svojkova. Datován je do 14. století. Ovšem v r. 1590 byl hrad stržen. Jednalo se zřejmě o hrad skalní, kdy byly využita skála, na které jsou dodnes zbytky zdí a vytesané místnosti. Hrádek je na oploceném pozemku a přístupný není. Majitelé hrádku si pod hradem postavili někdy kolem r. 1650 zámek, který byl po r. 1945 využíván jako domov důchodců. Při rekonstrukci v r. 1958 zámek vyhořel a zanikl.

Rovněž u Velenic je zbytek zříceniny hrádku, který snad zanikl už ve 14. století. Viditelný je zbytek zdí a do skály vytesaný sklep.

Zbytek hrádku Vejrova je rovněž nedaleko Velenic, na ostrohu nad Svitávkou. Rovněž zde je k vidění jen hradní příkop, když zřejmě dřevěný strážní hrádek naprosto zmizel. Na úpatí ostrohu jsou zajímavé podzemní prostory, vzniklé při těžbě brusného písku pro zrcadlárny v blízkém okolí.

Na kopci Sokol u Petrovic je zbytek hradu Starý Falkenburk. Zmiňován je už v r. 1390. Zbořen byl v r. 1454. Dnes je stále viditelný příkop a val a zbytky brány a stavby

Nový Falkenburk je zámek u rybníka v Jablonném. Pochází z r. 1562, ovšem jako barokní byl přestavěn v r. 1759, ale protože slouží od r. 1945 jako dětský domov, je nepřístupný, ale je opravován a viditelně ve slušném stavu. Zámek obklopuje velká zahrada s oranžerií.

Přímo v Kunraticích jsou na malém Zámeckém vrchu viditelné příkopy, jediný zbytek po strážním hrádku, který zde kdysi stál.

U Pihelu se na Pihelském vrchu připomíná Pihelský hrádek, zřejmě ze 14. století. Jeho majitel Jan z Chlumu doprovázel Mistra J. Husa do Kostnice. Dnes je viditelná jen jáma zřejmě po sklepích, když stavební materiál byl v minulých stoletích využit v okolí.

Ve Sloupu u kostela je zámek, postavený v letech 1730 až 1735 Kinskými, kteří se o rozvoj Sloupu i okolí velmi zasloužili při industrializaci v 18. století. V 19. století byl Sloup vyhledávaným místem letních pobytů. Za druhé světové války byl zámek v rukou německého šlechtice, který na konci války uprchl do Německa. Zámek slouží dlouhá léta jako domov důchodců. Přístupný není, ačkoliv jeho sochařská výzdoba by si zasloužila pozornost, stejně jako park okolo něj. Zámek je ale dobře udržován.

Na připojené mapce jsou popisovaná místa označena červeně.


Komentáře:
Máte to tam pěkně ostavěné ty kopečky! V těch končinách jsem ještě nikdy nebyla.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]