7. května 2011

Ledoví muži se předběhli

Všichni známe pranostiku o ledových mužích. Je to proto, že v období kolem jejich svátků - 12. až 14. května (sv. Servác, sv. Pankrác a sv. Bonifác) - přichází do střední Evropy chladné severní proudění a jarní teploty výrazně klesají.

Letos si ledoví muži nejen přivstali, ale přišli skutečně náležitě ledovatí. V noci na 3. května se ochladilo a ráno mezi 6 až 7 hodinou začalo v našem okolí sněžit. Předpověď počasí sice varovala před ochlazením a sněžením, ale říkala, že sněžit bude v polohách až nad 700 m nad mořem.

Trávník má sice jen asi 425 m, ale sníh zde zůstal ležet taky! Sněžilo až do 14 hodin a na zemi bylo tak 6 cm sněhu. Pak odpoledne sněžení ustalo a vysvitlo i slunce. Ovšem i dvě následující noci byly mrazivé (až 5 stupňů pod nulou) a tak na našich zahrádkách pomrzlo hodně květin. Sníh slezl druhý den.

V pátek se už slušně oteplilo a na víkend je předpověď, že bude přes 20 stupňů nad nulou. To se bude hodit, protože je nachystaná první letošní oslava - 70 let se dožívá chalupář Vladimír, řečený Drboš, který do Trávníku jezdí už od r. 1946.

Na přiložených dvou fotografiích je začátek sněžení v osm hodin ráno a stav v poledne zmíněného 3. května.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]