16. května 2011

NIMBY

Ti, kdo se pohybují na internetu nebo sledují politiku, tuto zkratku znají. Jsou to začáteční písmena prohlášení „Ano, ale ne u mne na dvorečku“ (ovšem v angličtině). Je to argument, kterým se lidé brání proti projektům, které sice obecně neodmítají, ale nechtějí, aby se takový projekt dotýkal jich osobně. A pokud je tak obezřetných většina z těch, co jsou příslušným projektem dotčeni, je obvykle projekt odsouzen k zániku. Na nerealizaci pak zase doplácejí jiní.

Příklady u nás máme, hlavně při výstavbě komunikací. Kamióny jezdily léta Plzní než se podařilo odblokovat výstavbu tunelu Valík a obce jako Velemín stále doplácejí na zablokování výstavby úseku dálnice D8 přes České Středohoří kvůli údajné ochraně přírody.

Je to to nešťastné dilema – příroda nebo člověk, vyjádřené ironickým heslem „zabij bobra, zachráníš strom“.

V zápisu z jednání Zastupitelstva města Cvikova z 10. března 2011 v bodě 3.7 čteme, že zastupitelstvo schválilo zařazení určitých pozemků v katastrálních územích Trávník, Svitava a Lindava do plochy pro výstavbu rodinných domků. V Trávníku jsou to 4 pozemky – louka pod lesem mezi penziónem U Naděje a prvními domy u kapličky v Naději, pozemek v dolní části údolí mezi zmíněným penziónem směrem na domov mentálně postižených v Antonínově údolí a dva pozemky (dnešní pastviny) v dolní částí Trávníka.

Určitě se toto rozhodnutí setká s NIMBY odezvou. Pokud si ale uvědomíme, že je to rozhodnutí od kterého do případné realizace ještě uplyne hodně a hodně času a že v našem kraji je nedostatek pracovních příležitostí i omezené autobusové spojení, je zřejmé, že výstavba domků pro trvalé bydlení se jen tak nerozběhne. Pokud se na zmíněných plochách v dohledné době postaví několik rekreačních chalup (za současných přísných podmínek, platících pro ChKO Lužické hory) spíše to celkovému vzhledu našich vesnic přispěje (připomínám z posledních let výstavbu dvou chalup v Naději a výstavbu jedné, která právě probíhá, kdy je nutno uznat, že jejich vzhled je přínosem).

Dotčené pozemky jsou vyznačeny na přiložených výřezech z katastrálních map.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]