27. května 2011

Trampové jedou za oceán

Za mlada byli někteří z nás aktivní trempové a trávili víkendy v posázavských lesích a hospodách.

Mezi emiganty z r. 1968 byla samozřejmě i řada trampů. Přinesli si do ciziny své zvyklosti, brzy se dali dohromady a zorganizovali si i sleziny - potlachy. Jednou za 5 let se pořádá i potlach celosvětový, na který se sjede až dva tisíce českých trampů. Letos se tento potlach koná již po osmé a to v Kanadě. Bude to v Britské Kolumbii ve Skalistých horách na soutoku říček Valenciennes a Icefall Brook v naprosté divočině. Příští potlach za dalších 5 let budou organizovat čeští emigranti v Austrálii.

Za chalupáře z Trávníka bude na letošním potlachu zastoupení. Tři naši chalupáři - trampové (Eda, Honza a Tonda) tam příští týden vyráží. Poletí do Vancouveru, kde jim pomocnou ruku podají tam žijící bývalí Trávničáci, a odtud vyrazí na třítýdenní tůru po horách a vodách Britské Kolumbie, kterou zakončí o víkendu 18. června na zmíněném potlachu.

Přejeme jim hodně zdaru. Jen pozor na medvědy, nebezpeční jsou grizzliové, bázlivější hnědí medvědi jsou býložravci. Doporučuje se nosit v tamějších lesích zvoneček a píšťalku. Přítomnost medvědů se nejlépe pozná podle jejich trusu. Pokud jsou v něm nestrávené zbytky borůvek, není čeho se bát. Ale pokud v něm jsou vidět zvonečky a píšťalky, je lepší utéci co nejdál.

Na fotce z velikonoc jsou dva z našich dobrodruhů.

Na web stránce českých trampů z Vancouveru

http://members.shaw.ca/stopa/Stopa87.pdf

jsme našli následující zprávu:

Doufáme, že kanadské úřady nebudou dělat nikomu problémy s vízem a že nějaké přírodní katastrofy nepřeruší jedinou přístupovou cestu do té nefalšované divočiny, kde se potlach bude konat. Ne nadarmo má tato oblast trampskou přezdívku „medvědí polepšovna“. Správa Národních Parků tam totiž přemisťuje problémovou zvěř. Nejsou tam ani hotely, ani motely, ani hájovny a ani žádná hospoda. Těšíme se na Vás.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]