14. července 2011

Difficile est satiram non scribere

napsal kdysi Říman Juvenal a znamenalo to: „Je skutečně těžké nepsat satiru“. Asi bych si to rčení vypůjčil, pokud bych se chtěl zmínit o obchodní síti Cvikova.

Historická samoobsluha na rohu náměstí (dnes ENAPO MARKET, dříve Ambrosia) byla základem této sítě. Kdeže loňské sněhy jsou? Pokrokem jsou jen asi před rokem zřízené zúčtovací pokladny, ovšem ceny jsou nikoli nízké a dostupnost zboží? V pondělí před červencovými státními svátky nebylo už dopoledne pečivo, chleba nebo máslo. Ve vedlejší prodejně pekařství stejně jako v řeznictví bylo to pondělí zavřeno a i ve vietnamské prodejně na rohu náměstí měli už poslední housky a chleba. Dnes zase v samoobsluze ani v pekařství nebyly loupáky a čest prodejní sítě zachránila vietnamská velkoprodejna v Žitavské ulici.

V poslední době se stala velkou konkurencí též historické prodejny zeleniny (vzpomeňme si na její sortiment v dobách socíku) nová zase vietnamská prodejna zeleniny vedle Městského úřadu.

O zřízení hypermarketu u cvikovského autobusového nádraží se snad už 3 roky hovoří a hovoří, leč skutek utek. Vznikne-li skutečně někdy, bude to pohroma pro nepružné cvikovské obchody (s výjimkou ochotných a do pozdních hodin obchodujících Vietnamců).

Podobná situace je s opravou silnice Valy – Jonsdorf. Roky se rokuje a pak (asi kvůli prázdninové europolitické akci „silničním vláčkem ze Cvikova do Oybina a zpět“) se narychlo zaflikují největší díry v krompašském úseku (úsek z Juliovky na Krompach nadále zůstává zkouškou odolnosti tlumičů), aby vláček mohl jezdit. Ovšem protože značky zákazu vjezdu odstraněny nebyly, automobilisté ze vsí kolem Cvikova musí i nadále na krásné koupaliště v Olbersdorfu jen přes Petrovice. Že by vláček, projíždějící značky zákaz vjezdu (zásobování vjezd povolen), jezdil podle výkladu, že „zásobuje Německo českými výletníky“?

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]