5. srpna 2011

Klíšťata a jiné potvorstvo

O klíšťatech jsme všichni jistě slyšeli. Hlavně jsou známí jako přenášeči infekčních chorob. Především to je lymeská borelioza a encefalitida.. Proti klíšťové encefalitidě existuje možnost očkování, ovšem proti borelióze zatím nikoliv. Borelióza se projevuje za několik dnů až týdnů po infekci, většinou červenou skvrnou v místě přisátí klíštěte, případně horečkou, únavou nebo zvracením. Je možno si dát vytažené klíště za poměrně vysoký poplatek i okamžitě vyšetřit například v ústavu Protean s.r.o.

Proto je nutné si po návratu z vycházky zkontrolovat tělo, zda někde není klíště přisáté. Nejprve ranku i s klíštětem dezinfikujte nejlépe kapkou jódu (např. Jodisolem), pak pinzetou klíště chytněte těsně u kůže a snažte se ho jemným vyvikláním vytáhnout (vyndávání klíštěte kroužením je nepravda, sosák klíštěte není vrták, ale zubatá špička). Pak ranku opět dezinfikujte.

Kromě běžného klíštěte si můžeme z lesa přinést i něco, čemu se lidově říká „létající klíště“. Je to kloš jelení, moucha, která se živí krví jelenů, ale nepohrdne i jinými savci včetně člověka. Kloš po usazení na hostiteli odhazuje svá křídla, která vlastně potřeboval jenom proto, aby se dostal k hostiteli. Často je najdeme ve vlasech nebo v ochlupení, odkud špatně vyndávají, protože mají na nohách háčky, kterými se spolehlivě zachytí a drží se. Uvádí se jednak, že kloš svým sosákem tlustou lidskou kůži neprobodne a za druhé, že na člověka údajně žádné choroby nepřenáší.

Dalším nepříjemným upírkem je muchnička. Jsou to tmavé, asi 4mm dlouhé mušky. Larvy muchniček se vyvíjejí ve vodě. Ve vlhkých letech mají ideální podmínky k vývoji. V teplých regiónech muchničky přenášejí řadu nemocí a často jsou i jedovaté, naše druhy naštěstí pouze obtěžují bolestivým bodáním. Pokud se ocitneme v hejnu hladových samiček, nepomůže často ani repelent.

Štípance od těchto potvůrek je dobré ošetřovat mastí Fenistil.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]