26. srpna 2011

Sisyfova práce

V listopadu 2008 jsem tu psal o problémech jedné cesty v Trávníku, kde prudký déšť vyhloubil výmoly. Zaměstnanci Služeb města Cvikova výmoly tehdy (a od té doby ještě několikrát) zasypali štětem.
Nevím jak je to s globálním oteplováním, ale skutečností je, že v posledních letech má počasí větší výkyvy a taky častěji přicházejí přívalové deště (se závažnými důsledky i v našem okolí). Protože polovina Trávníka je na kopci k zaplavování chalup nedochází, ale škody na cestách jsou značné. Vezmu si za příklad štětovanou cestu ze silnice Cvikov – Mařenice, která začíná u bývalé hájovny a vede hořejškem Trávníka až k lesu u Knesplovy brány.
Od loňské vichřice se po ní vozí dřevo (i když to jsou jen malodřevaři s multikárami a traktory s přívěsy, cesta přece jen utrpěla). Letos na jaře zaměstnanci SMC navezli do zatáčky před posledními právnickými domky hromadu drobného štětu. Tu místní letos opakovaně využili k zasypání výmolů po několika prudkých deštích. Problém je ten, jak dokumentují přiložené fotografie, že volně uložený štět není ničím spojený a při dešti je spláchnout do desetimetrové dálky na odbočující travnatou cestu dolů k bývalému konzumu. Myslím, že by se daly porovnat náklady města Cvikov na opakované zasypávání s variantou, kdy se rozhozený štět pokropí horkým dehtem, takže se spojí a drží.

Dalším problémem na této cestě je to, že hned na výjezdu z lesa nad bývalou hájovnou rozjezdili dřevaři travnaté odbočení k lesu a do brázd se stáhla voda. Při každém lijáku je v této zatáčce pětimetrová louže, že které vede potůček po cestě dolů k silnici. Co je ovšem horší je to, že první zimní mrazíky zde udělají ledovou plotnu a klouzačku dolů.

O problémech cest se hovořilo i na nedávné schůzi místního Občanského sdružení. K zamyšlení pro hospodáře z městského zastupitelstva je tedy to, že opakované levné opravy podle nadpisu článku asi vyjdou dráž než jedna oprava důkladná. Jak se kdysi říkalo: „Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci.“

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]