6. září 2011

Berzdorfer See

O přestavbě bývalého lignitového dolu u Görlitz na jezero pro vodní sporty jsem už psal v lednu 2010. Provoz dolu byl ukončen v r. 1997, vytěžený prostor je zaplavován z říčky Pliessnitz už od r. 2002 a od r. 2004 je jezero napouštěno potrubím z Nisy (po dokončení zaplavení bude potrubí demontováno). Ve finále má jezero mít plochu skoro 1000 ha a bude obsahovat přes 300 milionů kubických metrů vody.

Teď přidám několik informací z první ruky. Plánované napouštění mělo být ukončeno a areál uveden do provozu už vloni v červnu. To se nepodařilo ani letos, ale využívání na vlastní nebezpečí už dovolené je.

Zatím chybí ještě zvednout hladinu snad o 1 až 2 m. Co je důležité, že okolo jezera je perfektní cyklistická stezka dlouhá asi 18 km, na plážích už panuje čilý ruch, minimálně o víkendech jsou na pár místech otevřené kiosky s občerstvením a celý prostor lze obhlédnout z nově postavené rozhledny u jezera. Přístup na pláži je mělký, ale na dně je vrstvička bahna, kterou zvíříte. Dál od břehu, kde je větší hloubka, je již voda čistá.

U jezera je další atrakce … bylo zde totiž ponecháno jedno velkorypadlo a po zaplacení několika euro si můžete tento stroj zblízka prohlédnout nebo dokonce absolvovat i prohlídku uvnitř s výkladem.A pár obrázků od jezera na dokreslení.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]