22. září 2011

Podzimní pánská vycházka

Počasí slibovalo, že nebude pršet a teplota od 16 do 18 stupňů byla pro vycházku optimální.
Proto se pár penzistů z Trávníka vydalo do Rousínova na oběd. Pak jsme kolem kopců Pařez a Kobyla vyrazili ke Kaufmannovu buku (obrázek vpravo).

Pokud vám tento název nic neříká, tak jen stručně připomenu, že jde o místo na silničce z Nové Huti na Horní Světlou, kde v r. 1928 zavraždili kupce Kaufmanna z Horní Světlé. Na nedalekém buku je obrázek (před pár lety obnovený), který tuto událost připomíná. Nedaleko je druhý , tzv. Leinertův obrázek, na kterém je zachycena událost, kdy se místnímu lesníkovi zjevil bílý jelen s křížkem mezi parohy.

Odtud jsme vyrazili k tzv. sirnému prameni nedaleko rozcestí U Jána. Název není správný, rezavost silného pramene způsobují bakterie, které rozkládají železo a to se usazuje na gelovém obalu bakterií jako jakýsi rez (viz obrázek).

Od Jána vede k přehradě žlutá značka po hrubě vyasfaltované lesní cestě. Tu však právě mohutný stroj bourá (viz třetí obrázek). Doufejme, že v další etapě prací bude silnička opět obnovena.

I přehrada nás překvapila, protože je vypuštěná (viz čtvrtý obrázek). Probíhá tu oprava výpusti. Na dně přehrady vidíme ještě stále pařezy původních stromů a také mohutnou vrstvu bahna, kterou se vine Hamerský potok. Možná, že je záměr bahno vybagrovat.

Vycházku jsme ukončili v trávnické hospůdce.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]